RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Galskapen må ta slutt

Foto: Jørgen Berge (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Her er Fredrik Fasting Torgersen (71) på vei til høringen som kan få ham frikjent nær 50 år etter drapet i Skippergata.

- Jeg både ser fram til og gruer meg til høringen, sier en spent Fredrik Fasting Torgersen til TV 2 Nettavisen mandag morgen.

Han er på vei til dagens åpne høring i Gjenopptakelseskommisjonen, om de tekniske bevisene i den groteske drapssaken fra 1957, der en 16 år gammel jente ble drept i Skippergata 6 B i Oslo. Fasting Torgersen ble dømt til livsvarig fengsel for drapet.

- Bevisene er knust
71-åringen har hele tiden hevdet at han er offer for et justismord, og kjemper nå for gjenopptagelse av saken - og ikke minst renvaskelse.

- Jeg ser fram til at det må gå mot slutten av galskapen. Det skal bli godt å få rensket opp i galskapen, sier Fasting Torgersen.

Et bitemerke i den dreptes venstre bryst, litt avføring under turnskoen hans og fem vanlige barnåler på dressen var bevisene som felte Torgersen på slutten av 1950-tallet.

- Hele saken er knust bevismessig, sier Fasting Torgersen.

I mandagens høring har Torgersen med seg jusprofessor Ståle Eskeland ved Universitetet i Oslo, og målet er klart: å knuse bevisene en gang for alle, og å få medhold i Gjenopptakelseskommisjonen.

- Forsvareren min fikk dokumentene bare i en uke på 50-tallet. Det var 71 vitner og 19 sakkyndige, og alt dette skulle min forsvarer sette seg inn. Jeg ble dessuten tatt for noen sykkeltyverier, og ble ikke arrestert for drap, sier Fasting Torgersen.

- Når jeg kan, kan alle
Fredrik Fasting Torgersen har sonet i fengsel i 16 år, og beskriver det hele som et langt mareritt.

- Jeg satt to måneder på isolatcelle og fikk mat gjennom en luke i døra. Det kan ikke beskrives, sier 71-åringen.

Han håper på gjenopptagelse, ikke bare for seg selv, men også med tanke på andre som er i samme situasjon.

- Jeg håper ikke på gjenopptagelse bare på mine vegne, men også på andres vegne. Når jeg kan bli dømt for noe slikt, kan alle. Påtalemakten har altfor stor makt, sier Fasting Torgersen til TV 2 Nettavisen.

Høringen i Gjenopptakelseskommisjonen skal pågå i fire dager. Mandag er temaet «barnålbeviset», tirsdag og onsdag «tannbittbeviset» og torsdag «avføringsbeviset».

Trekker ingen konklusjon
Formålet med høringen er primært å supplere de uttalelsene som allerede er gitt i saken, og å presisere forhold som antas ikke å være dekkende beskrevet i det skriftlige materialet.

Torgersen skal ikke avgi forklaring og han skal ikke avhøres. Partene skal ikke holde noen prosedyre og det trekkes ingen konklusjoner i høringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere