RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Giften sprer seg ved Malmøykalven

Sist oppdatert:
Det er påvist fire til åtte ganger forhøyede verdier av giftstoffene PCN utenfor dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

(iOslo.no) Stiftelsen Neptun med støtte fra Petter Stordalen kjemper en innbitt kamp mot dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

Torsdag la stiftelsen frem den tredje av totalt seks rapporter om giftnivået utenfor deponiet. Funnene viser at giften fortsatt sprer seg.

Sumo: Se innslag fra TV 2.

- Sprer forbudte stoffer
Den svenske miljøkjemikeren Dr. Per-Anders Bergqvist har påvist fire til åtte ganger forhøyede verdier av de giftige stoffene polyklorerte naftalener (PCN).

Marinbiolog Jan Helge Fosså fra Havforskningsinstituttet i Bergen har blitt bedt om å kommentere rapporten på vegne av Neptun, og han advarer sterkt mot utviklingen.

- Målingen viser at det spres giftige stoffer i et område med mye fiskeliv og plankton. Disse stoffene er forbudt og skal ikke slippes ut i vannet. Myndighetene må få det opp og fjerne giften helt. Selv om konsentrasjonen er små av disse giftstoffene, er det forbudt å slippe ut dette, sier marinebiolog Jan Helge Fosså til iOslo.no.

Avviser kritikken
Statens forurensingstilsyn slår hardt tilbake mot giftpåstandene i Bergqvists nyeste rapport.

- PCN-målingene i ExposMeter-rapporten kan ikke brukes som argument for at deponiet lekker. Per-Anders Bergqvist har ikke har tatt hensyn til den faglige kritikken som er kommet mot de tidligere rapportene, sier direktør Marit Kjeldby i miljøoppfølgingsavdelingen i SFT i en uttalelse.

Forskere i Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) har tidligere kritisert Bergqvists rapporter for ikke å ta hensyn til bunnforhold eller hydrologiske forhold ved Malmøykalven.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere