RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gjorde alt de kunne for å redde liv

Foto: Teigen, Trond Reidar (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Politiet i Nordre Buskerud svarer på kritikken rundt oppmøtested, responstid og valg av båt.

- Omfanget og alvorlighetsgraden i forhold til den tragedien som fant sted på Utøya har vi aldri tidligere opplevd. Hvorvidt de valgene som ble gjort denne dagen ville hatt konsekvenser for om menneskeliv kunne vært spart, er spekulasjoner. Alle sider av denne grufulle handlingen og politiets håndtering av den skal evalueres. Vi tilkalte alle tilgjengelige ressurser da meldingen kom inn, og jeg vet at alle våre mannskaper som jobbet denne dagen gjorde alt de kunne for å redde liv, sier politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer, i en pressemelding.

- Visste ikke hva vi sto overfor
Nordre Buskerud politidistrikt fikk melding om skytingen på Utøya kl. 17.27. Klokken 17.38 fikk Oslo politidistrikt anmodning om bistand. Første patrulje var på stedet klokken 17.52, og klokken 18.25 går beredskapstroppen i land på Utøya. To minutter senere blir gjerningsmannen pågrepet.

- Første patrulje på stedet var observasjonspost og hadde en meget viktig oppgave med å kontrollere trafikken til og fra øya. På det tidspunktet visste vi ikke hva vi sto overfor. Meldingene lød på flere gjerningsmenn og mulige sprenglegemer. Da våre tjenestemenn hørte skudd fra Utøya, så de likevel etter båt for å ta seg over. De ser da en båt med ungdommer som rodde mot land. Våre tjenestemenn anropte dem, de endret kurs og gikk i land lenger sør. Tjenestemennene bisto med å ta i mot disse, noen av dem som var i båten hadde skuddskader. Mens dette pågår kommer det en båt som blir dirigert til beredskapstroppen som ber om båter, sier stabssjef i Nordre Buskerud politidistrikt, Magne Rustad, i en pressemelding.

BAKGRUNN:
- Valgte ikke korteste vei til Utøya
- Politiet mente Utvika var for farlig
- Kunne ikke vært på Utøya etter åtte minutter

Valg av oppmøtested
Det har vært mange spørsmål rundt valg av oppmøtested for politiet som ankom stedet. Nordre Buskerud politidistrikt skal ha besluttet at beredskapstroppen skulle reise til en kai ved Storøya, som ligger 3,64 kilometer fra Utøya. Beredskapstroppen rykket først ut til Utvika camping, som til sammenligning ligger bare 675 meter fra Utøya.

- Kaia ved Utøya brygga har ikke båtutsettingsplass, og det var ikke kjent at det var mulig å sette ut båt der. Av taktiske årsaker var dette også uaktuelt i forhold til de opplysninger som forelå. Det var også uaktuelt å opprette en kommandoplass i tilknytning til en campingplass av hensyn til hva dette kunne medføre for de sivile som befant seg der. Utvika Camping var derfor ikke et mulig valg. Valget falt på Storøya av flere årsaker som er politifaglig vurdert. Her er det tatt raske beslutninger som både skal ivareta sikkerhet og praktisk gjennomføring av aksjonen, sier Rustad.

Grundig evaluering av hendelsen
- Det var mange hundre berørte og vitner til det som skjedde på Utøya. Alle har sin historie om det som skjedde, og sitter på informasjon om hva de så og opplevde. Politiet har en omfattende jobb med å kartlegge dette, og vitneavhør er en del av etterforskningsoppgaven. Det skal også gjøres en grundig evaluering av hendelsen som vil gi oss noen svar på om det er gjort riktigste valg til rett tid. Vi gjorde alt som sto i vår makt for å redde liv. Likevel skal vi være åpne på at hva som fungerte og hva som kan bli bedre, sier Sissel Hammer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere