RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gjør pølsene sunnere

Sist oppdatert:
Divisjonsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet mener sunnere pølser er nøkkelen til et sunnere Norge.

(SIDE2): Den økende overvekten går mot et folkehelseproblem og økningen skjer i alle deler av verden, ikke bare den rike delen. Les saken: Hele verden blir tykkere.

- Utfordringene er mange og blant de største er det å få sukkerforbruket ned, spise mindre mettet fett og spise mer frukt og grønnsaker, sier Klepp.

Sunnere fettsammensetning
Han mener industrien bør ta sin del av ansvaret og foreslår å heller bruke penger og ressurser på å gjøre matvarer folk spiser mye av sunnere heller enn å produsere fiffige, dyre, sunne alternativer som kun vil hjelpe noen få og ofte de med høy inntekt å bli sunnere.

- Å lage pølser med en sunnere fettsammensetning ville hjulpet mye. Nordmenn spiser enormt mye pølser og her ligger det et stort potensial, mener han. også brød bør gjøres sunnere, mener han.

- Brød lages med altfor mye salt og dette er også en vare alle spiser mye av i Norge. Ellers spiser vi enda for lite frukt og vi jubler for Kiwi som selger sin frukt og grønt uten moms fram til jul.

- De har et ansvar
En kjede han ikke jubler like mye for er hurtigmatprodusentene, inkludert McDonalds som han mener bør lage sunnere produkter.

- De har et ansvar de også og hvis de virkelig bryr seg så må de komme opp med gode, sunne alternativer, ikke bare tilleggsprodukter for å ha et helsealibi, mener han.

Selv om vi på noen områder har blitt litt bedre de siste årene er det fortsatt mye og hente og hovedutfordringene er fortsatt brusdrikking.

- Brusdrikking blant den norske befolkningen har gått noe ned, men fortsatt får vi i oss altfor mye sukker via brusen. I dag er det lav momssats på brusen (matsats på 15 prosent) noe som betyr at den er billigere å kjøpe. Vi mener at varen må ses som et nytelsesmiddel, ikke et næringsmiddel, og at den derfor bør ha den vanlige momssatsen på 25 prosent. Med høyere pris ville brusdrikkingen gått ned, spesielt blant storkonsumentene.

- Dette ville også bidratt til å redusere noe av de forskjellene man ser på sosial status og kosthold, trening og ernæring. Det er nemlig de som tjener mest som lever sunnest, mener Klepp.

Økende sosiale helseforskjeller
De sosiale helseforskjellene i Norge gjelder nemlig for de fleste aldersgrupper og begge kjønn. Det er store forskjeller uansett uttrykk for sosial bakgrunn og har vedvart over tid og er økende.

- Den nye folkehelsepolitikken har som mål å redusere disse forskjellene uten at noen grupper får dårligere helse.

På kostholdsområdet skal det være fokus på tiltak som skal gjøre det lett å velge sunt. Både produktutvikling, produktplassering, markedsføring, matvarepriser og symbolmerking er nøkkelord for den nye folkehelsepolitikken på dette området.

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere