- Glad og kreativ av sigaretter

Torsdag åpnet utstillingen «Røyking - fra status til stigma». Et sted røykerne kommer til orde.

15.06.06 14:52

(SIDE2): - Røykere blir behandlet verre enn en homofil, pedofil pakistaner, sa humoristen Per Inge Torkildsen, da han åpnet utstillingen på Norsk Folkemuseum. Der var det duket for en utstilling som gir ordet til røykerne.

Sjokoladerøyk

Hva er vel mer naturlig da enn å servere sjokoladerøyk i autentiske gamle røykpakker og å invitere røykernes høye beskytter, nemlig Stavanger-humoristen Per Inge Torkildsen.

Utstillingen er en Hotspot-utstilling. Det betyr at det er en utstilling som skal ha korte, små kommentarer til samtiden. «Røyking - fra status til stigma» tar for seg holdningsendringer til røyking fra røykernes synsvinkel.

Ikke politisk korrekt

- Tanken bak utstillingen er å slippe til stemmer som ikke er så politisk korrekte. Røykere er en av de største og lite hørte minoritetene, og det har vært lite fokus på hvordan denne gruppen ser på for eksempel røykeloven, sier leder for forskning- og utstillingsseksjonen ved Folkemuseet, Morten Bing.

- Dette er ikke en forherligelse av røyken, men heller en kommentar til samtiden fra en hundset gruppe.

Takt og tone

Tar du turen til Norsk Folkemuseum kan du få med deg røykens historiske bakgrunn, de store «røykeidolene» som Marlene Dietrich og James Dean, samt takt og tone omkring røyking fra 1918 og frem til i dag. Her er for eksempel Emma Gad sin skikk og bruk bok «Hvordan vi omgås» sitert med følgende:

«Damer maa nødig træde hindrende i vejen for rygning. Naar de har ondt ved at taale den må de blive hjemme»

33 sigaretter om dagen

I sitt innlegg sjarmerte Per Inge Torkildsen publikum med sin ironiske humor og skråblikk på for eksempel «fundamentalister som Dagfinn Høybråten».

- Han tror at når man ser på en røyk, så dør man av den. Selv erklærte han at hans 33 sigaretter om dagen gjorde han både glad og kreativ.

Viktig utstilling

- Dette er en viktig utstilling, sier Torkildsen til Side2. Det er ikke så lett å være røyker lenger, og jeg håper vi kan slippe å bli mobbet, sier han, før han tar et magadrag av sin Blue master sigarett.

- Tar du av filteret er dette nesten som heroin, legger han til med et smil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.