RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- God framgang i etterforskningen

Sist oppdatert:
Politiet vurderer fortløpende om de skal offentlig etterlyse "Mesterhjernen" og "Skyggen" etter ranet av Nokas i Stavanger. Store styrker jobber på spreng for å ta de som drepte kollegaen deres. TV 2 Nettavisen gir deg status i etterforskningen.

Politiet har en rekke navn på sine A-, B-, og C-lister over personer som er siktet eller som er interessante å snakke med i saken. Senest onsdag gikk de til aksjon for å arrestere den såkalte " Mesterhjernen" , en 28 år gammel mann politiet mener har deltatt i ranet. Han er ennå på frifot.

5. april 2004 klokken 08 slo ranerne til mot Nokas tellesentral i Stavanger sentrum. Minutter senere hadde de stukket av i bil med flere titalls millioner. Tilbake satt politiførstebetjent Arne Sigve Klungland (53) skutt og drept i kommandobilen.

Allerede samme dag ble fire personer etterlyst internt i politiet. Politiet hadde vært kjent med ransplanene lenge før de slo til.

De fengslede
Så langt er fire personer fengslet i saken:

Etterlyser vitner

Politiet har i dag god oversikt over fluktruten til ranerne fra Domkirkeplassen til Sørmarka der tre biler ble funnet utbrent like etter ranet.

- Det viktigste for oss er å kartlegge hvor ranerne forsvant etter at bilene ble hensatt. Vi har noen observasjoner av mulige ransmenn, men disse er ikke sikre, sier Rossebø.

- Generelt ønsker vi også observasjoner på mistenkelige i området rundt Bankplassen i tiden før og etter ranet, sier han.

En 29 år gammel mann fra Oslo er fengslet for medvirkning til ranet. Mannen er daglig leder i Spy Shop i Oslo. Forretnigen skal ha levert skuddsikre vester til ranerne.

Den 47 år gamle grunnleggeren Spy Shop er også siktet og varetektsfengslet i saken.

Tre svensk-albanere på 23, 27 og 31 år ble siktet i saken og satt varetektsfengslet i Sverige, siktet for å ha deltatt i ranet. 31-åringen er nå løslatt, men ennå siktet.

Sentrale personer på rømmen
To av de mest sentrale personene i politiets etterforskning er fortsatt på rømmen - mennene som går under kallenavnene "Mesterhjernen" og "Skyggen".

- Vi vurderer fortløpende om vi skal gå ut med offentlig etterlysning av flere personer. En av grunnene til at vi ikke ønsker offentlig etterlysning er at en fotokonfrontasjon da vil bli verdiløs, sier politiinspektør Ernst Rossebø ved Rogaland politidistrikt. Han ønsker ikke å si hvor mange som totalt er siktet i saken.

Den 28 år gamle "Mesterhjernen" er blant de siktede. I tillegg er en den 38 år gamle "Skyggen" den antatte hovedmannen. Rossebø legger ikke skjul på at dette er en mann politiet ønsker å få tak i.

- Det er klart det er viktig å få tak i ham, men foreløpig har vi mye annet å ta tak i, sier han. Mannen skal være trent i militære ferdigheter i likhet med flere andre personer som har blitt koblet til saken.

- Vi etterlyser også en 23 år gammel svensk kosovoalbaner som er observert sammen med en av de siktede i Sverige, sier Rossebø. Like etter ranet ble denne mannen stoppet i en Saab sammen med 23-åringen som nå er varetektsfengslet i Sverige.

Omfattende etterforskning
- I dag jobber rundt 120 personer fast med saken. I tillegg får vi hjelp fra andre politidistrikt med ulike prosjekter, sier politiinspektør Ernst Rossebø ved Rogaland politidistrikt.

Per i dag jobber politiet med 16 såkalte delprosjekter. Et av disse er å gå igjennom nærmere 22.000 timene med videofilm som er hentet inn. I dette materialet vil trolig ranerne være festet til film. Den enorme jobben for politiet er å gjenkjenne mulige gjerningsmenn på videofilmene.

Andre prosjekter er å finne ut hvor ransbilene kom fra og hvor fluktbilene ble av, om mistenkelige personer har tatt fly eller annen kommunikasjonsmiddel fra eller til Stavanger.

Hver morgen møtes alle etterforskerne for å planlegge dagen. Om kvelden møtes prosjektlederne får å gå gjennom saken.

- Jeg føler vi har god framgang i saken, men mye gjenstår, sier Rosseø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere