RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Grepa godt gjort, Shabana

Sist oppdatert:
- Stuntet til Shabana Rehman var grepa godt gjort. Hadde jeg vært litt sterkere, skulle jeg gjerne gjort det samme med mange menn, sier sosialpsykolog og kvinneforkjemper.

Berit Ås er sosialpsykolog, tidligere stortingsrepresentant og forkjemper for kvinners rettigheter gjennom mange tiår. Fredag skal hun være æresgjest under et kvinneseminar i Oslo. Temaet er muslimsk fundamentalisme og den faren den representerer for kvinners frihet og rettigheter.

- Religiøs fanatisme og fundamentalisme har alltid rammet kvinnene, og gjør det fortsatt. Det å ta på en mann er en krenkelse av en eller annen mystisk status mannen skal ha. Shabana er morsom og sterk. Hun virker frigjort og jeg synes det hun gjorde var kjempebra, sier Ås.

For alvorlig
Men hun legger raskt til at overgrepene mot kvinner ikke må komme i skyggen av det som for oss nordmenn virker komisk. I Iran og andre land der fundamentalistene herjer, er det blodig alvor å være kvinne.

Berit Ås minner om at fundamentalistene finnes i de fleste religioner.

- Se på jødene som holder kvinner som urene i 50 dager hvis de har født en pike. Eller de kristne fundamentalistene midt iblant oss som likte den tiden da kvinner måtte sitte i kirken med hatt fordi Hallesby påla dem det.

- Se på en annen kvinnesak, omskjæring av unge piker. Jeg har sittet med kvinnelige antropologer i Norge som har forsvart omskjæring med at det er "en del av deres kultur". Det er opprørende at vi ikke forstår hvilke krefter som skjuler seg i dette prestestyret hvor det enn befinner seg, fortsetter hun.

Iran på dagsordenen
Seminaret i Oslo holdes i tilknytning til dannelsen av organisasjonen "International Federation of Women Against Fundamentalism and for Equality". Den ble etablert i Geneve 8. april i år og vil få en egen avdeling i Norge.

Berit Ås sier hun ikke lenger er noen drivkraft i dette arbeidet, men hun har de siste sju årene engasjert seg spesielt i kvinners situasjon i Iran. Den andre æresgjesten under seminaret er leder for kvinnekomiteen i det iranske motstandsrådet i eksil, Sarvi Chitsaz.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere