*Nettavisen* Nyheter.

- Guantanamo-forhold i norske fengsler

Foto: Scan-Foto: Cornelius Poppe

Det er tilnærmet Guantanamo-forhold for en del fanger i norske fengsler etter innføring av strengere permisjonsregler, hevder advokat Morten Furuholmen.

10.11.04 10:07

Etter at torturdømte Lars Harnes i sommer ranet en pengetransport på Aker Brygge mens han var på permisjon fra Oslo fengsel , er det kommet nye retningslinjer. Mange forsvarere forteller til Aftenposten at innsatte har fått tyngre soning, med færre permisjoner, mer isolasjon og mindre privatliv.

- Guantanamo-forhold
- Mange innsatte får nå et voldsomt hatforhold til myndighetene fordi de føler seg ekstremt urettferdig behandlet. Jeg mener det nærmest er Guantanamo-forhold for enkelte, sier advokat Morten Furuholmen til avisen.

Han mener effekten kan bli det motsatte av hva myndighetene ønsker; nemlig at fangene får et fiendebilde om at systemet er mot dem og skal knuse dem.

De nye reglene åpner for utvidet bruk av isolasjon, overvåking, hyppige ransakinger og permisjonsnekt for de mest alvorlige kriminelle.

- Skal bare ramme verstingene
- Innstrammingen rammer langt videre enn den var ment. Jeg mener dessuten det kan stilles spørsmål ved om det i det hele tatt er lovlig å gjøre de endringene som er gjort, uten å vedta en ny lov, sier advokat John Chr. Elden Elden til Aftenposten.

Ifølge ekspedisjonssjef i justisdepartementets kriminalomsorgsavdeling, Kristin Bølgen Bronebakk, har det aldri vært meningen at de nye rutinene skulle påvirke soningen til andre enn de aller tyngste kriminelle.

  • Mer om norske fengeselsforhold:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.