Gå til sidens hovedinnhold

- Ha medlidenhet med meg

Svindeltiltalte Laila Fjell brøt sammen i retten da aktor krevde flere års fengsel.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Tre års fengsel vil aktor Knut Horn ha for Laila Fjell som iallfall på papiret svindlet staten for 4,5 millioner kroner. Forsvarer Nicolai Bjønness mener at Laila Fjell er en falsk identitet, og at der er nederlandske NN som skulle vært tiltalt.

Bjønness sa i retten at Laila Fjell, selv om hun ikke skulle vært tiltalt, må frifinnes fordi hun ikke kan lastes for det hennes mor og andre personer har utrettet i navnet Laila Fjell.

- Ingenting tyder på at hun har visst om alle elementer i det straffbare forholdet. Hun har vært under mors regi for lenge, sa Bjønness.

- Legen trodde meg jo ikke, og da mistet de alle sine utbeltalinger. Og alle blodtypene er jo forskjellige, så det kan jo ikke være meg. Likevel er det min fremtid som blir ødelagt. Ha litt medlidenhet med meg og mitt barns liv, sa den gråtkvalte 35-åring torsdag.

- Hadde ikke familiekontakt
Frem til 2008 bodde 35 år gamle Laila Fjell i Norge. Hun var en schizofren åttebarnsmor som mottok tilsammen 4,5 millioner trygdekroner fra Norge.

Men i virkeligheten levde Fjell som etbarnsmoren NN i den lille byen Westmalle i Belgia. Selv hevder NN at hun vokste opp med besteforeldre i Nederland, og at hun aldri har bodd i Norge. Doble identiterer var det mor som ga henne fra fødselen.

Les egen sak: Mor skapte falske Laila

Hennes samboer i Belgia fortalte i telefonavhør torsdag at de to ikke har kontakt med NNs sigøynerfamilie.

– Helt i begynnelsen møtte jeg familien hennes, men de vil ikke ha noe med vanlige borgere å gjøre. De jobber ikke. De vil ikke ha med andre å gjøre, sa samboeren og fortsatte.

– Vi møtte hverandre i Rotterdam 2000. Vi har en jente på åtte år og er veldig lykkelige sammen, fortalte hennes samboer på telefon fra Belgia.

I 2002 flyttet NN til Belgia, og de siste årene har hun bodd i den lille byen Westmalle utenfor Antwerpen i Belgia.

HTML EMBED

– Vi er veldig fornøyd med henne
– Hun begynte hos oss som renholder på deltid i 2006, og har nå utvidet arbeidet til full tid. I dag er hun med å lage mat, fortalte hennes arbeidsgiver, som driver en delikatesseforretning i Westmalle, og la til.

– Hun har aldri hatt fraværsdager og jeg har vært veldig fornøyd med henne. Hun kan komme i morgen og jobbe hos meg, sa arbeidsgiveren som ga den tiltalte kvinne de beste skussmål.

Trusler fra familien
Under rettssaken har det kommet fram at NNs mor har vært svært aktiv i å sette barn på Laila Fjell og andre i familien, og fått henne og hennes søsken erklært syk, for på den måten å få utbetalt penger fra NAV.

NN har forklart at hun følte seg presset til å forklare seg uriktig for norske myndigheter i 2005 og 2007 da NAV og politiet hadde begynt å rulle svindelsaken.

– Jeg ble truet til å gjøre det. De ringte og truet min arbeidsgiver, og jeg var redd for jobben min, har kvinnen sagt i retten tidligere.

Dette ble bekreftet både av arbeidsgiver og NNs nederlandske svoger på telefon til Oslo tingrett.

– De har gjort et uendelig antall telefonoppringninger til meg hvor det gikk fra vondt til verre og det ble så ille at jeg meldte det til politiet, sa arbeidsgiveren.

– Jeg la merke til at NN har stått under stort press fra sin mor. Når hun ringte turte hun ikke å la være å ta telefonen, og reagerte med en slags panikk.

- Ansvar for egne handlinger
Aktor Knut Horn mener at selv om Laila Fjell, eller NN, sto under press fra sin mor, så er hun likevel ansvarlig for egne handlinger.

Horn viste til at svindelpengene gikk inn på kontoen til Laila Fjell, og at Laila Fjell hadde beviselig vært med å forlede NAV og politiet i 2005 og 2007. Han mener at hun også har skrevet under på en rekke dokumenter for å opprette falske identiteter fra 1990 og fremover.

- Det har vært et tett samarbeid med moren, og Laila selv kan ikke være straffefri. Hun har et ansvar, og måtte i så fall sagt ifra hvis hun var utsatt for trusler, sa Horn.

- Visste ikke
Forsvarer Nicolai Bjønness mener derimot at NN ikke visste hva mor og resten av familien gjorde i navnet til Laila Fjell. Det var beviselig ikke NN som spilte Laila Fjell da hun ble erklært psykisk syk. Det var også langt flere enn NN som opprettet de falske barn.

Derimot stilte NN som Laila Fjell og registrerte sitt eget barn to ganger i norsk folkeregister, og i politiavhør i 2007 bekreftet hun at alle barna eksisterte.

- Det finnes ikke bevis for noe annet enn at hun har vært uaktsom. Ingenting tyder på at hun har visst om alle elementer i det straffbare forholdet. Hun har vært under mors regi, sa forsvareren.

- Å anmelde moren for trusler ville vært helt uhensiktsmessig. Det ville bare gjort tingene verre. Det var bedre å danse etter morens pipe i noen dager fremfor å stå opp mot henne, sa Bjønness.

Flere barn
I retten torsdag kom det også fram at NN ikke har ett, men to registrerte barn i nederlandsk folkeregister.

– Dette er barnet til PP (en annen kvinne i sakskomplekset). Pengene blir satt inn på min konto hver tredje måned og jeg overrekker pengene videre, forklarte Laila Fjell i retten

– Hvorfor er barnet registrert deg som mor?

– Nei det vet jeg ikke, svarte Fjell i retten.

Etter denne runden fortsatte forsvarer Nicolai Bjønness med å lese opp dokumenter som vitner om at denne svindelvirksomheten er sentralt styrt, og at det ikke bare er Norge som snytes for millioner, men også Belgia, Nederland, og Frankrike.

Les også: Her er den falske familien

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene