*Nettavisen* Nyheter.

- Haakon kan ikke ta pappaperm

Kronprins Haakon vurderer å ta pappapermisjon fra statsråd når han blir far etter nyttår. Men det er ikke tillatt etter grunnloven.

02.12.03 09:49

Nett på sak:Regent med pappaperm

Kongen skal opereres for kreft i urinblæren mandag 8. desember. Deretter blir han liggende på sykehuset i to-tre uker, og så vil han være sykmeldt i to-tre måneder. Dermed kan kronprinsen måtte fungere som regent fram til utgangen av mars.

Kronprinsesse Mette-Marit har termin 22. januar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ikke avgjort
Hoffsjef Lars Petter Forberg sa mandag at kronprins Haakon vil ta pappapermisjon som planlagt i tiden etter fødselen. Det er ennå ikke bestemt om kronprinsen kommer til å fungere som regent under pappapermisjonen, eller om han også kommer til å ta permisjon fra regentrollen.

I så tilfelle mener Slottet at Kronprinsen ifølge Grunnlovens paragraf 41 kan overlate statsråd til regjeringen, skriver NTB.

I Grunnlovens paragraf 41 heter det at den som er nærmest arveberettiget til tronen forestår regjeringen når «Kongen er fraværende fra Riget uten at være i Feldt, eller han er så syg, at han ikke kan ivaretage regjeringen». Dersom kronprinsen blir syk samtidig med kongen, slik at ingen av dem kan lede regjeringen, er det regjeringen som "forestaar Rigets bestyrelse".

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Bør kronprins Haakon ta pappa-perm?
Ja, selvsagt
Nei, han må jobbe
Bryr meg ikke

Se resultat

Kongeplikt
Professor i offentlig rett, Eivind Smith, sier kronprinsen ikke uten videre kan ta permisjon fra sine plikter som regent og droppe det ukentlige statsrådet med regjeringen.

- Etter Grunnloven er det den til tronen nærmest arveberettigede som skal lede statsråd i tillegg til en del andre plikter, blant annet i forsvarssaker. Dette er en posisjon som man ikke kan frasi seg. Kongeplikten kan ikke reduseres, så han må nok ta en del oppgaver, sier Smith til VG Nett.

Han presiserer at Kronprinsen kan ta permisjon fra andre oppgaver, som representasjon, men at det er umulig for en regent å ta pappapermisjon.

- Så lenge det finnes en regent i landet, må han lede statsråd, sier Smith.

Han sier at det er første gang en slik situasjon oppstår her i landet, og at det ikke er aktuelt at prinsesse Märtha trer inn i Kronprinsens sted som leder av statsråd.

Ifølge professor i statsvitenskap Trond Nordby har ikke har stor praktisk betydning om regenten leder statsråd eller ikke, siden kongen aldri griper inn i politiske avgjørelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag