*Nettavisen* Nyheter.

- Hadde det vært olje i helvete hadde Ap villet konsekvensutrede

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Miljøbevegelsen og SV raser mot Arbeiderpartiet.

31.01.13 12:25

Miljøstiftelsen Bellona mener Arbeiderpartiet lar seg styre av særinteresser og LO. Bellona-leder Frederic Hauge betegner det som trist hvis programkomiteens forslag resulterer i oljeproduksjon utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Ikke en tapt sak
- Arbeiderpartiets snuoperasjon er trist for et fantastisk matproduserende område. Men dette er ikke en tapt sak. Bellona kommer til å kjempe hardt for å skjerme denne naturrike delen av Norge fri for oljevirksomhet, sier Hauge ifølge en pressemelding.

Han viser til tidligere suksess med å holde oljeindustrien unna sårbare områder:

- Vi i Bellona stoppet dette rett før valget i 2001, da vi lå med båten vår Kallinika utenfor Røst. Vi vant det slaget, og vi har definitivt ikke tenkt til å gi oss nå. Jeg garanterer at Bellona kommer til gjøre denne saken til en het potet for enhver politisk koalisjon i valgkampen, sier Hauge.

Hauge mener Ap bryter med regjeringens åtte år lange politikk når et flertall i partiets programkomité nå går inn for konsekvensutredning.

- Det er utrolig trist at Arbeiderpartiet ser ut til å være et parti der særinteresser og LO bestemmer, sier han.

Hauge mener det neppe er god kontakt mellom ledelsen i Ap og grasrota i partiet i denne saken.

- Topptung beslutning
- Meningsmålinger har vist at det er et flertall mot oljeboring i befolkningen. Ledelsen i Arbeiderpartiet lytter åpenbart mer på oljeindustrien og LO enn på velgerne. Dette er en topptung beslutninger som ignorerer grasrotas skepsis, sier Hauge.

Reaksjonene på at Aps programkomite går inn for oljeproduksjon utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja lot ikke vente på seg etter at nyheten ble kjent onsdag kveld.

HTML EMBED

Naturvernforbundet lover kamp mot forslaget. Blant annet tas det initiativ til en stor markering med vardebrenning lørdag 23. februar.

- Oljesosialistene i Arbeiderpartiet fjerner seg fra Regjeringens Lofoten-politikk gjennom åtte år. Mer opptatt av grådighet en av verdier, tvitret Bellona.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Svikter aldri Lofoten
SV-toppene var også høyt på banen.

- SV svikter aldri Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi vet vi har mange med oss, og sammen med miljøbevegelsen skal vi klare dette en gang til, tvitret SV-leder Audun Lysbakken.

Stortingskandidat for Troms SV, Torgeir Knag Fylkesnes, er en av de som målbærer de sterke reaksjonene i SV.

Les saken i Nordlys: - Ingen nordlending i verden bør være med på dette

- Hadde det vært olje i helvete hadde Ap latt Statoil konsekvensutrede det, sier han til Nettavisen.

Han avviser Ap-leder Helga Pedersens argument om at konsekvensutredning uansett er nyttig når motstander er så stor.

- Konsekvensutredning er bare en juridisk skranke på veien mot boring. Men Ap bør for alvor vurdere konsekvensene av å gripe inn i et område som produserer 5 millioner måltider per dag. Det er den verdien fisken i disse havområdene representerer, sier Torgeir Knag Fylkesnes til Nettavisen.

HTML EMBED

SV-politikeren sier politikerne må lytte til de som kan havet. Han mener alle fiskere, Polarinstituttet, Klima- og forurensningsdirektoratet , Havforskningsinstituttet med flere mener dette er.

- De sier det er som røyke under graviditeten, antakeligvis går det helt greit, men det er ikke å anbefale, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

SVs forslag vil gjøre det billigere å kjøre i distriktene, men dyrere i byer med et fullgodt kollektivtilbud. Dagens busstilbud i Tromsø er likevel ikke i nærheten av å være et godt alternativ, mener Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Inger Præsteng Thuen (Nordlys)

Miljøpartiet De Grønne sendte ut en melding om at boring i Lofoten er dobbel katastrofe, for lokalt miljø og for globalt klima.

- Viktigere med vern enn at vi gjør et godt valg, het det i en Twitter-melding fra partiet.

Venstres Trine Skei Grande sendte ut denne meldingen på Twitter:

- Nå vet vi hva naturen og miljøet er verdsettes i Ap, her trengs miljøparti med styrke på Stortinget.

HTML EMBED

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen mener de sterke meningene rundt oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja taler for en konsekvensutredning.

- Jeg har fått med meg reaksjonene, og det er klart at det er mange sterke meninger rundt spørsmålet om petroleumsvirksomhet i disse områdene, sier Pedersen til NTB.

- Vi kan ikke ta beslutninger på bakgrunn av meningsmålinger eller demonstrasjoner, og nettopp det at det er så sterke synspunkter rundt denne saken, taler for at vi gjør en skikkelig konsekvensutredning og får fakta på bordet, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

- Tilfreds
Blant de som gleder seg over Arbeiderpartiets beslutning er Norsk Industri:

Her sier Runar Rugtvedt, bransjesjef for olje- og gassindustrien i organisasjonen, at han er tilfreds med at Aps programkomité vil åpne for konsekvensutredning.

- Den kunnskapsinnhenting som har funnet sted, er grunnlaget for at Ap nå tar prosessen mot åpning et skritt videre. Den omfattende kunnskapsinnhentingen som er gjennomført for dette området viser at det er fullt ut forsvarlig å åpne disse havområdene. I tillegg har områdene kjent geologi, ny seismikk er samlet inn og det ligger nær eksisterende infrastruktur, sier han ifølge en pressemelding.

- Kan starte produksjon raskt
- Dersom områdene vedtas åpnet etter en konsekvensutredning, og det gjøres drivverdige funn, kan produksjon starte relativt raskt. Også små funn kan være lønnsomme i dette området, sier han videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.