RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hadde full kontroll

Sist oppdatert:
Forsvars-topp Jan Reksten tilbakeviser påstandene fra politimesteren i Troms: - Forsvaret tok selv beslutningene og hadde full kontroll i aksjonen mot den russiske tråleren Elektron, hevder Reksten.

Jakten på Elektron er over, men bølgene rundt saken har langt fra lagt seg. I går hevdet politimester Truls Fyhn at den norske innsatsen avslørte et betydelig organisatorisk problem der alt for mange parter skulle ha et ord med i laget. Dette er en påstand sjefen for forsvarets fellesoperative hovedkvarter på Jåttå utenfor Stavanger avviser.

Fikk klare ordre
Han hevder han fikk klare og entydige ordrer fra forsvarsledelsen i Oslo:

- Retningslinjene vi fikk fra Oslo var veldig klare og uten noen form for overstyring. De overlot i stor grad til de på stedet å løse konflikten, sier Jan Reksten til TV 2 Nyhetene.

Viseadmiralen har liten forståelse for uttalelsen om at politiet burde overtatt kommandoen og at politiets beredskapstropp hadde klart å stoppe Elektron før den kom over i russisk farvann.

- Vi stiller oss veldig tvilende til denne kommentaren, sier Reksten.

- Pinlig innsats
- Hva tror du er grunnen til at han kommer med en slik påstand?

- Det vil jeg ikke spekulere i, men vi er uenige i at dette hadde vært annerledes om politiet hadde hatt ansvaret, sier Reksten.

Politimesteren i Troms tviler på at det var været som virkelig var årsaken til at skipet ikke ble bordet. Fyhn kaller den norske innsatsen «pinlig», og begrunner dette slik:

- Jeg håper jo virkelig at det ikke blir krig noen gang hvis vi ikke er i stand til å gjøre mer i dårlig vær enn det som her kommer til uttrykk, sier Fyhn til TV 2.

- Den uttalelsen synes jeg ikke noe særlig om, man skal være forsiktig med å trekke for bastante konklusjoner om hva som skjedde i et relativt vanskelig farvann disse dagene, sier Reksten.

  • Følg saken videre på TV 2 klokka 21, Dokument 2 klokka 22.30 og på TV 2 Nettavisen utover kvelden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere