*Nettavisen* Nyheter.

- Hadde full kontroll

Forsvars-topp Jan Reksten tilbakeviser påstandene fra politimesteren i Troms: - Forsvaret tok selv beslutningene og hadde full kontroll i aksjonen mot den russiske tråleren Elektron, hevder Reksten.

20.12.05 08:19

Jakten på Elektron er over, men bølgene rundt saken har langt fra lagt seg. I går hevdet politimester Truls Fyhn at den norske innsatsen avslørte et betydelig organisatorisk problem der alt for mange parter skulle ha et ord med i laget. Dette er en påstand sjefen for forsvarets fellesoperative hovedkvarter på Jåttå utenfor Stavanger avviser.

Fikk klare ordre
Han hevder han fikk klare og entydige ordrer fra forsvarsledelsen i Oslo:

- Retningslinjene vi fikk fra Oslo var veldig klare og uten noen form for overstyring. De overlot i stor grad til de på stedet å løse konflikten, sier Jan Reksten til TV 2 Nyhetene.

Viseadmiralen har liten forståelse for uttalelsen om at politiet burde overtatt kommandoen og at politiets beredskapstropp hadde klart å stoppe Elektron før den kom over i russisk farvann.

- Vi stiller oss veldig tvilende til denne kommentaren, sier Reksten.

- Pinlig innsats
- Hva tror du er grunnen til at han kommer med en slik påstand?

- Det vil jeg ikke spekulere i, men vi er uenige i at dette hadde vært annerledes om politiet hadde hatt ansvaret, sier Reksten.

Politimesteren i Troms tviler på at det var været som virkelig var årsaken til at skipet ikke ble bordet. Fyhn kaller den norske innsatsen «pinlig», og begrunner dette slik:

- Jeg håper jo virkelig at det ikke blir krig noen gang hvis vi ikke er i stand til å gjøre mer i dårlig vær enn det som her kommer til uttrykk, sier Fyhn til TV 2.

- Den uttalelsen synes jeg ikke noe særlig om, man skal være forsiktig med å trekke for bastante konklusjoner om hva som skjedde i et relativt vanskelig farvann disse dagene, sier Reksten.

  • Følg saken videre på TV 2 klokka 21, Dokument 2 klokka 22.30 og på TV 2 Nettavisen utover kvelden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag