*Nettavisen* Nyheter.

- Haga har totalt mistet grepet

En fallende politisk stjerne, mener omdømme-eksperter.

12.06.08 08:25

I 1998 satte daværende statssekretær i UD, Åslaug Haga, og UD-ektemannen Bård Hopland opp en brygge ved sitt landsted i Nordfjord, uten å ha søkt om tillatelse.

Les også: Haga i bryggestrid

Tirsdag avgjorde bygningsrådet i Stryn kommune å gi Haga og Hopland en bot på 7.500 kroner for regelbruddet, samtidig som de fikk tillatelse til å utvide bryggen.

Beklaget
Haga beklaget fadesen umiddelbart, sa hun ikke kjente til ektemannens håndtering av saken og uttalte til Nettavisen, via sin rådgiver Geir Pollestad:

- Selvsagt betaler jeg en eventuell bot!

Kommunikasjonsrådgiver Egil Steinsland hos Geelmuyden Kiese mener Haga er blitt en hemsko for regjeringen:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Fra utleienettsiden

- Haga hadde en unik mulighet til virkelig å gripe tak i to av de viktigste samfunnsutfordringene vi har: klima og energi. Noe som kunne ha løftet både Senterpartiet og hele regjeringen. Men istedenfor å fremstå som handlekraftig, som da hun var Kommunalminister, har hun totalt mistet grepet. Det er nok en hovedgrunn til at regjeringen sliter, sier Steinsland til Nettavisen.

- Fristende å skylde på mannen
- Haga er langt fra den eneste politikeren som skylder på ektefellen og «legger seg flat» – hvor oppriktig/effektivt mener du det er?

- Er man sammen til døden skiller dere ad, skilles man ikke pga ulovlig oppsatte brygger i Nordfjordeid. Ekteskap er et fellesskap, selv om å skylde på ektemannen nok er fristende, sier Steinsland til Nettavisen.

Politisk redaktør Stein Kåre Kristiansen i TV 2 sier til Nettavisen at «ektefellens synder har lett for å ramme politikeren uansett - og uansett hvor urettferdig det tidvis sikkert kan være».

Politisk redaktør Trine Eilertsen i Bergens Tidende sier politikere må fremstå som gode eksempler:

- De færreste norske politikere driver bevisst og omgår reglene. Som regel er det sløvhet som ligger bak. Det er vanskelig å se for seg at en profesjonell politikere bevisst risikerer sitt omdømme for en liten brygge, eller noen tusen i svart arbeid. Men, selvsagt, det er denne sløvheten de jobber for at alle vi andre skal slutte med. Da må de selvsagt gå foran som gode eksempler selv.

Klikk på bildet for å forstørre.

I hardt vær
Haga har hatt en stormfull vår. I april vakte konsulentansettelsen av Eli Arnstad mye oppmerksomhet.

HTML EMBED

Departementet innrømmet at de brøt hele fire regler da de ansatte Arnstad som gikk av i Enova etter mobbeanklager.

HTML EMBED

Sps topp-politiker var uklar på sin støtte til Tromsø-OL i 2018.

Ifølge GK-rådgiver Steinsland begynte nedturen for Haga med Arnstad:

- Mistet taket
- Med striden rundt ansettelsesen av Eli Arnstad virker det som Haga fullstendig har mistet taket. Fra å være ett av regjeringens sterkeste kort i Kommunal- og regionaldepartementet har hun fullstendig forsvunnet inn i skyggenes dal som Olje- og energiminister. Det begynte med Arnstad saken, og det er klart at en tidligere kommunalminister som ikke greier å følge kommunale retningslinjer virker negativt, sier Steinsland.

Kristiansen mener også at omdømme er svekket:

- I saken om ansettelsen av Eli Arnstad snakket ikke Åslaug Haga sant. Hun ble oppfattet som løgner. Det er ødeleggende for enhver politikers omdømme. Den saken har i stor grad svekket Åslaug Hagas troverdighet. Bryggesaken er etter min mening ikke i samme divisjon. Det er åpenbart snakk om en politiker/ektefelle som tar seg til rette. Men den påfører alene ikke Haga større skade enn at hun kunne klart å rette den opp igjen. Men når den kommer i tillegg til Arnstad-saken, vil den også denne kunne virke omdømme-skadende, sier han.

Sprik mellom liv og lære
Eilertsen påpeker at den rød-grønne regjeringen har profilert seg som strandsonens forkjempere og at dette er et eksempel på sprik mellom liv og lære.

- Det er ganske utrolig at en statsråd greier å glippe på en så grunnleggende regel.

Hun mener likevel at Haga ved å legge seg langflat unngår den verste kritikken fra opposisjonen:

- Opposisjonen kvier seg for å sparke en som ligger nede, mener hun.

Statsrådenes tabbekvote
- Hvor stor tabbekovte har så statsrådene?

Ifølge GK-rådgiver Steinsland avhenger det av håndteringen:

- Håndterer statsrådene tabbene godt er den nesten uendelig. Men statsråder uten antenneapparat, som ikke greier å håndtere tabber, kan kvoten fort bare være en. Det har vi sett både hos LO-pamper og regjeringsmedlemmer tidligere.

Stein Kåre Kristiansen mener saken også viser at statsrådene åpenbart har ulik tabbekvote:

- Manuela måtte gå
- Manuela Ramin-Osmundsen ble tatt i en løgn og måtte gå. Hun startet med minus på troverdighets-kontoen fra starten av, etter UDI-skandalen. Åslag Haga blir tatt i å snakke usant men blir sittende. Det blir hun også etter bryggesaken. Ramin-Osmundsen hadde ingen tabbekvote i det hele tatt. Åslaug Hagas er åpenbart stor.

Eilertsen mener at så lenge en statsråd tilhører et flertall og ikke har bedrevet ting som åpenbart utløser mistillit, er tabbekvoten «ganske stor».

Haga er på vei ut av norsk topp-politikk, hun stiller ikke til gjenvalg på Stortinget og trekker seg som leder av Senterpartiet (Sp) i mars 2009.

Nettavisen har forsøkt i komme i kontakt med Haga siden klokken 08 - uten hell. Hennes rådgivere er varslet om saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.