RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hagen blir ikke statsminister

Sist oppdatert:
Professor Anders Todal Jensen mener hans kollega Trond Nordby forregner seg kraftig når han sier at Frp-formann Carl I. Hagen kan bli statsminister.

- Den eneste muligheten Hagen har til å bli statsminister, er at Høyre og Frp får flertall ved valget. Men det ligger ikke an til at det kan skje, sier professor i statsvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelig universitet (NTNU), Anders Todal Jensen til TV 2 Nettavisen.

Hans kollega ved universitet i Oslo, professor Trond Nordby, tror det rødgrønne alternativet er i ferd med å sprekke og at Carl I. Hagen kan bli statsminister etter valget. Nordby er anerkjent professor i statsvitenskap, og har aldri vært kjent for å tilhøre høyresiden i norsk politikk.

Faller som en stein
Hans begrunnelse er at det rødgrønne alternativet sprekker. SV faller som en stein på målingene og opplever allerede intern strid. Sp har liten oppslutning. Stoltenbergs sjanser minker.

Men Todal Jensen mener Nordby forregner seg kraftig.

- For det første vet vi ikke hvem som vinner valget selv om to meningsmålinger viser at den borgerlige blokken leder. Det blir et uhyre spennende valg der ingen vinner før på oppløpssiden, sier Todal Jensen.

Flere utganger
For det andre mener Todal Jensen at en ikke kan se bort fra at det politiske spillet har mange muligheter og utfall.

- Det er gjerne flere enn én utgang fra hiet. Jeg tror politikerne har både en plan B, C og D, sier Todal Jensen som ser for seg følgende muligheter:

* Bondevik slår kile mellom Høyre og Frp.
- KrF vil gjøre alt for å peke Carl I. Hagen som syndebukk hvis han fortsatt sitter i regjeringsforhandlinger, og Hagen kaster regjeringen på Stortinget. Hensikten er å skape en så dårlig stemning som mulig mellom Høyre og Frp, og slå inn en kile mellom dem. Hvis det lykkes, er det usannsynlig at Hagen vil være spiselig for Høyre.

¿Hagen vil være fornøyd med å få Høyre-leder Erna Solberg som statsminister.
-Hvis Solberg blir statsminister i stedet for Bondevik, får Hagen inn en fulltreffer på Bondevik. Med rette og urette ser Hagen som Bondevik som det store hinderet for at Frp skal komme i regjeringsposisjon. Men Todal Jensen tror at Hagen forregner seg når han tror at Erna Solberg vil regjere med Frp.

- Det er ikke bare Kåre Willoch som husker hvordan Frp skjelte ut Høyre for bensinprisene i 1986. Det gjør også Erna Solberg. Et partis hukommelse er kollektiv.

* Ap vil ikke felle regjeringen hvis de rødgrønne ikke får flertall
- Hvis det blir et borerlig flertall, vil regjeringen sondere med Ap, og så kan de komme til å inngå en teknisk avtale om at samarbeidsregjeringen fortsetter. Det kan skje selv om Jens Stoltenberg har sagt at han ikke vil støtte regjeringen. På lang sikt vil nok Stoltenberg heller ha en allianse med KrF enn med Sp.

Her kan du diskutere saken i veggavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere