- Halvorsen må bevilge mer penger

To barn ble onsdag 30. juni tatt opp av vannet etter en drukningsulykke ved Svarttjern på Romsås i Oslo. Guttene ble drukningsoffer nummer 36 og 37 i år.

To barn ble onsdag 30. juni tatt opp av vannet etter en drukningsulykke ved Svarttjern på Romsås i Oslo. Guttene ble drukningsoffer nummer 36 og 37 i år. Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Bare halvparten av 10-åringene kan svømme, advarer Norges Svømmeforbud. - Myndighetene har sviktet helt, sier forbundet.

26.08.10 22:32

Onsdag kveld druknet to somaliske brødre på 9 og 12 år, som ikke kunne svømme, i Svarttjern på Romsås i Oslo. Ulykken opprører presidenten i Norges svømmeforbund.

- Det er forferdelig tragisk, det er en grusom ulykke. Tankene går jo til de som sitter igjen. Det må være aldeles forferdelig for dem, sier svømmepresident Per Rune Eknes til Nettavisen.

Les også: - Barn må lære å svømme
Les også: Lær innvandrere å svømme

- Halvparten kan ikke svømme
Eknes er likevel ikke overrasket. For det er svært mange barn i Norge som ikke kan svømme.

- Jeg er ikke overrasket over at barn ikke kan svømme, for vi har undersøkelser som viser at bare halvparten av 10-åringene i Norge kan svømme. Innvandrerbarn er enda dårligere til å svømme, sier Eknes.

I Oslo, der innvandrerandelen er størst, er dessuten svømmeferdigheten blant barna mye dårligere enn ellers i landet, ifølge den samme undersøkelsen.

- Hvor dramatisk er det at så få norske barn kan svømme?

- Du ser jo det, det som skjedde nå. Og det er bare 14 dager siden en 17 år gammel gutt druknet etter en kanovelt i Bærum, sier han.

Les også: - Gutt (17) omkom i kanoulykke

- Kristin må bevilge penger
Norges Svømmeforbund mener myndigheten nå må på banen - og at det haster før flere slike ulykker skjer.

- Kunnskapsminister Kristin Halvorsen må på banen og bevilge penger til en kraftinnsats for å få opp svømmeferdighetene og kompetansen landet rundt, sier Eknes til Nettavisen.

Han mener politikerne har sviktet helt, og karakteriserer det som dramatisk.

- Både lokalpolitikerne og nasjonalpolitikerne svikter, fordi de ikke tar ansvaret sitt på alvor, sier presidenten i Svømmeforbundet bestemt.

Også skolene svikter, mener Eknes.

- Problemet er at svømmeopplæring blir neglisjert på skolene rundt om i landet. Rektorene skal spare penger, og så dropper de svømmeundervisningen, selv om det står i lærerplanen. De har heller ikke kompetente lærere, fordi lærerutdanningen har lite svømmeopplæring i sine fag, eller nesten ingenting, sier han.

- Ressurssterke på kurs
Dessuten er det for få svømmehaller rundt om i landet.

- Det er en begrensning at man stenger svømmehaller, og særlig om sommeren er de stengt. Så hvis foreldrene ønsker å lære barna å svømme, kommer de ikke så langt, sier Eknes.

Han forteller at det er en del som sender barna sine på svømmekurs, men at dette bare er de ressurssterke.

- På generelt grunnlag blir avstanden mellom ressurssterke og ressurssvake familier større og større. Skolene følger ikke opp, og dermed må man ha kurs for barna. Men det er bare de ressurssterke familiene som gjør dette, og det blir et klasseskille mellom fattig og rik, sier han.

I tillegg er det en del foreldre som heller ikke kan svømme, særlig i innvandrermiljøer.

- Det kreves tid
Foreldre er heller ikke alltid en god nok løsning, mener presidenten.

- Det er én ting å ta to svømmetak, det er en annen ting å få kompetente og trygge barn i vannet. Det kreves noe tid, og ikke minst kompetente instruktører. Klart det hjelper med foreldre, alt hjelper jo, men det er ikke sikkert det er godt nok, sier Eknes til Nettavisen.

- Men hvorfor blir ikke svømmeopplæring prioritert?

- Først og fremst er det viljen, viljen til å prioritere, sier han.

I Oslo har de for eksempel ikke bygd en ny svømmehall siden 1982, ifølge Eknes, selv om befolkningen er doblet. Dessuten er mange av dagens svømmehaller nedslitte.

- Frykter flere slike ulykker
Eknes frykter hva som kan skje i sommer - at enda flere vil omkomme i tragiske drukningsulykker.

- Jeg frykter dessverre at det kommer til å skje mange slike ulykker, sier presidenten til Nettavisen.

Ferske tall fra Norsk Folkehjelp, viser at det så langt i år er 37 personer som har druknet i Norge. Dette er en nedgang fra den samme perioden i fjor, da antallet var 51.

- Nedgangen i statistikken hjelper imidlertid lite for de tragedien rammer. Vi må alle gjøre mer for å redusere antall drukninger. Styrket svømmeopplæring ville være et steg i riktig retning, sier spesialrådgiver Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp.

Denne måneden er tradisjonelt sett den verste drukningsmåneden i året.

- Juli ligger tradisjonelt høyt på statistikken, da «alt og alle» er på vannet på denne tiden av året, forteller Christiansen. Han håper denne julimåneden vil bli bedre enn tidligere år.

Les egen sak: Flest drukner i juli

- Ikke råd til å miste flere
Selv har Norges Svømmeforbund hatt tusenvis av barn på kurs de siste årene.

- Vi har faktisk de siste 2-3 årene, i samarbeid med Gjensidige-stiftelsen, hatt 25.000 barn på kurs. Der har våre kompetente instruktører hatt barna på intensivkurs, slik at de blir trygge i vannet.

- Så det er en mulighet. Vi har hundre klubber som er med i Norges svømmeskole som er spredd rundt i hele landet, som har et helt fast opplegg for svømmeopplæringen med proffe instruktører, forteller han.

Men dette er ikke nok. Myndighetene må bevilge mye mer penger, mener Eknes.

- Vi presser jo på, har dokumentert hvor ille det er, og vil jo fortsette med det. Vi har fått noe penger til svømmeaksjonen vår, men vi mener at politikerne må mer på banen og bevilge mer penger. Det haster, sier han, og legger til:

- Vi har ikke råd til å miste flere barn i badeulykker.

Departementet: - Kommunene må skjerpe seg
Kunnskapsdepartementet er enig i at det er alt for dårlige svømmeferdigheter i Norge.

- Vi er jo enige med svømmeforbundet i at det ikke står bra nok til når det gjelder svømmeferdigheter. Det er alt for mange som er for dårlig til å svømme. Og det som skjedde i går er jo en kraftig tankevekker, ikke minst for Oslo som har ansvaret her i byen, sier statssekretær Lisbet Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet til Nettavisen.

Rugtvedt mener mye av ansvaret ligger hos kommunene.

- Det vi ikke kommer utenom, er at kommunene må gjøre mer. For det vi også vet fra svømmeforbundets undersøkelse, er at kommunene i dag bare gir en svømmeopplæring på gjennomsnitt ti timer på fjerde trinn.

- Det vi er veldig opptatt av er at kommunene må skjerpe innsatsen og sørge for at lærerne har god nok kompetanse, sier hun.

- Må sette av mer tid
Statssekretæren mener kommunene må sette av mer tid til svømmeopplæring.

- Det kan godt hende at nasjonale myndigheter kan gjøre mer, men det er viktig at kommunene raskt forbedrer sin svømmeopplæring. Det kan de gjøre først og fremst ved å sette av mer tid, sier Rugtvedt.

Hun forteller at departementet nylig har utarbeidet et veiledningsmateriale, slik at skolene skal få en tydeligere forståelse av hva svømmedyktighet er, noe de mener er et viktig tiltak.

- Men vi vurderer fortløpende om det er flere tiltak vi kan sette inn, sier Rugtvedt, før hun legger til:

- Vi må ikke bare tro at det er mer penger som skal til, sier hun til Nettavisen

Bydel Grorud har opprettet et krisetelefonnummer etter onsdagens drukningsulykke: 91 24 38 44.

I tillegg har Svarttjern skole åpent fra klokken 10, der kommunens kriseteam være til stede.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag