*Nettavisen* Nyheter.

- Han er feig

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

- Vi har stått i retten og fortalt hvordan han voldtok oss. Jeg synes han skulle ha turt å gjøre det samme.

05.10.10 07:00

OSLO TINGRETT (Nettavisen): - Ja, jeg synes han er feig. Vi alle fire kvinner har stått her i retten og fortalt hva som skjedde. Jeg synes han skulle ha gjort det samme. Det er jo ikke slik at han får mer eller mindre straff når han ikke vil si det, sa et av voldtektsofrene som Nettavisen snakket med i pausen under den grove voldtektssaken i Oslo tingrett mandag.

Hun er en av de fire kvinnene som ble voldtatt av den 27 år gamle afrikaneren i Oslo i 2007 og 2008. I retten mandag hadde mannen store problemer med å forklare seg om voldtektene han har erkjent å ha utført. I forbindelse med flere av voldtektene fortalte han i detalj om hva som skjedde opp til selve voldtektene. Når det kom til voldsutøvelsene og selve voldtektene ble han taus og mumlende. Han svarte med enkle «ja» eller «det vil jeg ikke svare på» når han ble stilt svært direkte spørsmål fra statsadvokat Marit Helene Evjemo.

Den tiltalte forklarte at han skammet seg over voldtektene, og ba også ofrene om å tilgi ham.

Les egen sak: - Jeg kan ikke tilgi

- Viktig å vite
Kvinnen Nettavisen snakket med i pausen mandag er den eneste som ønsket at tiltalte skulle være til stede i retten under sin forklaring. Hun ønsket fredag at voldtektsmannen både skulle se og høre henne fortelle hva han gjorde mot henne. Mandag håpet hun at han selv skulle fortelle hvorfor han voldtok henne.

- Dette er den viktigste dagen for meg i retten. Jeg vil gjerne vite hvorfor han plutselig angrep meg, sier hun.

Natt til søndag 28. november 2007 var hun på vei til noen venner på Frogner. Hun fant ikke veien og ba voldtektsmannen om hjelp med veien. Da de hadde gått sammen et lite stykke endret den hjelpsomme mannen karakter. Han slo henne, dro henne inn i et hjørne ved en undergang, og voldtok henne.

- Virket normal
- Han virket veldig normal da jeg traff ham. Jeg gikk og holdt telefonen og snakket med mine venner hele tiden så jeg trodde jo ikke noe skulle skje, forteller kvinnen.

Da aktor Evjemo spurte om han planla å voldta kvinnen denne natten til 18. november 2007 svarte han at «jeg vet ikke hva som skjer når jeg gjør dette». Videre fortalte mannen at da han «våknet opp» så løp han vekk fra stedet.

Fordi voldtektsmannen selv ikke klarer å beskrive overgrepene har Oslo tingrett måttet støtte seg til mannens tidligere politiforklaring om voldtektene. Problemet er at han tidligere bare hadde erkjent tre voldtekter, og at han erkjente straffskyld for den fjerde voldtekten først når han stilte i Oslo tingrett.

Vil ikke snakke
Denne voldtekten, som skjedde hjemme hos offeret på Majorstua, trengte retten en forklaring på. Mannen fortalte i detalj om hvordan han møtte kvinnen og ble med henne hjem. Han avviste også høylytt i retten hva han ikke har gjort med kvinnen, men da han skulle forklare seg om voldtekten han gjennomførte, ble han taus.

- Har du voldtatt NN? spurte hennes bistandsadvokat til slutt.

- Unnskyld meg, men jeg kan ikke svare på det spørsmålet, svarte mannen.

Skulle ut av Norge
Den 27 år gamle afrikaneren fortalte at han kom til Norge for å jobbe. Han søkte asyl, men fikk avslag og skulle egentlig ha blitt utvist i 2007. Han ble meldt forsvunnet fra Løren asylmottak i september 2007.

På mottaket hadde mannen fått medisiner for å kontrollere sitt temperament. Da han rømte fra mottaket sluttet han også å ta disse medisinene.

I månedene som fulgte fikk han bo i leiligheten til en nordmann på Majorstua. Denne mannen hadde sagt at han ville inngå partnerskap med tiltalte for at han skulle kunne få bli i Norge. Det var i månedene som fulgte at han voldtok flere kvinner.

- Dere må hjelpe meg
I retten mandag sa mannen at han håpet at det norske samfunnet skulle hjelpe ham med de problemene han har.

- Jeg vet at dette landet vil hjelpe meg å løse mitt problem. Jeg er syk og jeg trenger hjelp for jeg er ikke den samme personen som jeg egentlig er, sa mannen. På spørsmål fra hans forsvarer sa mannen at han etter soning til reise hjem og fortsette sin liv i Afrika.

- Jeg vil reise til mitt hjemland og fortsette å jobbe som elektriker, fortsette med livet mitt og tenke positivt, sa mannen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.