*Nettavisen* Nyheter.

- Han er like ond som Mao

En fersk undersøkelse gjort blant norske ungdommer viser at president Bush er like upopulær som noen av historiens verste diktatorer.

30.01.08 20:59

(YEYE): En fersk undersøkelse som blir lagt frem i dag viser at norsk ungdom er svært kritisk til USAs president George W. Bush. Bush er like upopulær som Lenin, Castro og Mao Zedong.

Les mer:Dette kan ikke norsk ungdom

Presidenten er faktisk mindre populær enn Cubas diktator Fidel Castro. På en skala fra 1-10, scorer Bush ikke mer enn 3,2, mens den 81 år gamle Castro får en score på 3,5. Kultfiguren Che Guevara får en score på 5,2 – altså nærmere dobbelt så populær som Bush. Bush har blitt stadig mindre populær etter at han innledet krigen i Irak våren 2003. Norsk ungdom viser nå tommelen ned for presidenten, og er like negative til Bush som de er til Fidel Castro og Vladimir Lenin.

- Hitler like ille som Che
- Årsaken til at norsk ungdom ikke ser så stor forskjell på en kaldblodig massemorder som Che Guevara og president Bush, skyldes at lærerne og norsk media gjennomgående er nokså venstrevridde. Den norske skolen har blitt for styrt av politikk, mener formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) , Trond Birkedal.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Frp (Fpu.no)

Birkedal reagerer også på at mange ungdommer hyller Che Guevara. - Mange ungdommer går med T-skjorter, bager og buttons med Che Guevara på. Jeg mener det er like ille som å gå med Hitler på T-skjorten, sier Birkedal til Yeye.no .

- Bush gjør seg upopulær
Leder i Sosialistisk Ungdom (SU), Kirsti Bergstø, er ikke enig i Birkedals beskrivelse av Guevara, og synes det er naturlig at Guevara er mer populær enn Bush.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Che var ikke en kaldblodig morder. Jeg tror at ungdom oppfatter Che som et symbol for forandring og ideer som er annerledes. President Bush står derimot bak flere av de angrepskrigene som pågår, og ungdom er tydeligvis uenig med Bushs krigføring, sier hun. Bergstø blir provosert over at Birkedal sammenligner Che Guevara med Hitler. - At Birkedal sammenligner Hitler og Che tyder på at han er kunnskapsløs. En opprørsleder og en som står ansvarlig for industrielt massemord kan ikke sammenlignes. Birkedal trenger tydeligvis mer historieundervisning, mener Bergstø.

- Fremstilt som en fjoms
I undersøkelsen er en rekke kjente personligheter tatt med. Toppscoren er det Nelson Mandela og Mahatma Gandhi som får. Mandela får 9,3, mens Gandhi får 9,0. Også en tidligere amerikansk president er tatt med; Ronald Reagan oppnår en 4. plass med 6,3. USA-ekspert og professor Ole O. Moen sier til Yeye.no at han ikke er overrasket over Bushs lave popularitet.

– Han har bidratt til å gjøre sitt eget og USAs omdømme mye dårlige. Mye skyldes jo hans krigføring i Irak, men også måten han har oppført seg mot internasjonale organisasjoner som FN har vært med på ødelegge mye for ham, sier Moen. - All latterliggjøringen av ham har nok gjort at ungdom kanskje ser på ham som dum, tror Moen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/AFP

Kirsti Bergstø er enig med Moen, og sier at Bushs forhold til den internasjonale klimapolitikken er med på å gjøre Bush upopulær blant ungdom. - Bush er og blir en sinke i klimaspørsmålet, og det reagerer ungdommen på, sier SU-lederen.

Hva synes du om Bush? Si din mening!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag