RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Han fikk en pistol rettet mot seg

Foto: Svein Gustav Wilhelmsen (Svein Gustav Wilhelmsen)
Sist oppdatert:
Tre væpnede gjengran i Oslo natt til søndag. Ransoffer skadd. Flere pågrepet.

Politiet har natt til søndag trålet Oslos gater på jakt etter en gjeng på en ni-ti somaliere som har gjennomført en rekke ran i hovedstaden natt til palmesøndag. Ransofrene var tilfeldig forbipasserende.

Søndag morgen var fem personer pågrepet, melder VG. Det er foreløpig ikke fastslått at alle disse hadde tilknytning til gjengranene.

Les også: Frykter storran i påsken

Les også: «8 stk. i slåsskamp. Neseblødninger hos flere»

- Massiv ransbølge
Ifølge politiet skjedde det første ranet klokken 22.20. Da ble to unge gutter på 15 og 19 år truet med pistol av det de mener er ni-ti unge somaliere.

- I de to siste tilfellene har åtte-ti menn i 18-20 års alderen av afrikansk opprinnelse opptrådt i flokk, truet med pistol og angrepet tilfeldig forbipasserende med slag og spark mot hodet, opplyser operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt til Dagbladet. Ifølge Belle har politiet har ikke opplevd en slik massiv gateransbølge her i byen på den tid han kan huske.

- Vi ser svært alvorlig på situasjonen, sier Belle, ifølge NTB.

Et av ransofrene ble slått og sparket og ble kjørt til legevakt med hodeskade.

- Hevet pistol
Ran nummer to i rekka natt til søndag skjedde i nærheten av Kuba på Grünerløkka.

- Tre personer går forbi på Kuba, da de blir tilsnakket av en mann av afrikansk opprinnelse som spør om å få låne en telefon. De velger å ignorere dette. Da kommer det en gjeng på ni- ti personer, forteller jourhavende jurist Siri Welde ved etterforskning på Grønland politidistrikt til Nettavisen.

De tre blir truet og bedt om å gi fra seg bankkort og pinkoder.

- De forsøker å ignorere også dette, og det resulterer at de blir utsatt for vold- slag og spark. En av ranerne tar også fram et håndvåpen og peker mot ett av ransofrene, sier Welde. De ene av ofrene, som er i 20-årene, fikk et sår som følge av volden.

Tatt i taxi
Ransofferne gir til slutt fra seg det de blir bedt om, og ranerne forsvinner i nærområdet.

Takket være en observant person utenfor utestedet Blå, kunne politiet i 01.30-tiden pågripe en person i et taxi noen minutter etter ranet. Vedkommende hadde da et stjålet bankkort på seg, får Nettavisen opplyst.

- Under transport ble det oppdaget at mannen var ruset, og han ble transportert til sykehus. Vi vil ta mannen inn til avhør så snart han er i stand til det, sier Welde.

Ifølge operasjonsleder Belle skal denne mannen ha symptomer på kraftig GHB-rus. GHB er et syntetisk rusmiddel som også kalles flytende ecstasy.


Omfattende jakt
Flere politipatruljer jaktet gjennom natten på resten av ransgjengen, som vitner så hadde forsvunnet i retning Akerselva.

I 05-tiden søndag morgen foretok politiet ytterligere fire pågripelser av fire menn. Det skjedde etter nok et ran, denne gangen av en person som nettopp hadde tatt ut penger av minibanken.

- Vi vet foreløpig ikke om disse sakene har noen sammenheng. Det vil den videre etterforskningen vise, sier hun.

Pågripelsene skjedde i Hammersborggata i Oslo.

Avhørt
Ifølge Welde har to av de fornærmede levert inn anmeldelse i saken.

Foreløpig etterforskes ranene på Grünerløkka ved Grønland politistasjon, mens knivransforsøket i Torggata etterforskes ved Sentrum politistasjon, melder NTB.

Welde opplyser at en pågrepet fra Grünerløkka blir avhørt søndag ettermiddag, men hun kan ikke si noe om hva han har forklart. To fornærmede fra Grünerløkka er ferdig avhørt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere