*Nettavisen* Nyheter.

- Han hadde vært gjennom helvetet

BEGRAVELSE: Søstrene Mona (til høyre) og Sidsel Levin deltok da Samuel Steinmann tirsdag ble begravet i Oslo. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Samuel Steinmann var den siste av de norske tidsvitnene som overlevde nazistenes utryddelsesleire. Tirsdag ble han begravet.

05.05.15 16:06

ØSTRE GRAVLUND, OSLO (Nettavisen): - Han hadde vært gjennom helvetet. Ingen som ikke selv har vært der kan begynne å tenke seg hvordan det var. Han fortalte om det i mange år. Nå kan vi bare gjenfortelle, sier journalist og forfatter Mona Levin til Nettavisen etter Samuel Steinmanns begravelse tirsdag.

Overlevde utryddelsesleirene

Steinmann var blant 34 norske jøder som overlevde konsentrasjonsleirenes grusomheter under 2. verdenskrig og den siste gjenlevende av disse. Han var en av fire nordmenn som overlevde Buchenwald. Han brukte mange år av sitt liv til å fortelle om opplevelsene og var dermed et viktig tidsvitne om holocaust.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samuel Steinmann i november 2014. Foto: Terje Pedersen

Levin-familien har selv en dramatisk historie knyttet til jødedeportasjonen under krigen, og Mona Levin har selv drevet formidling om de norske jødenes skjebne under krigen. Hun var tre år gammel da hun ble smuglet ut av Oslo og over til Sverige av moren, foran nesa på tyskerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsminister Erna Solberg blir tatt imot av Ervin Kohn, forstander for Det mosaiske trossamfunn. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Ny generasjon må ta oppgaven

Mona Levins søster, Sidsel, daglig leder for Jødisk Museum i Oslo, sier at formidlingsoppgaven ikke tar slutt, men at Steinmanns død markerer et tidsskille.

- Nå er det vår generasjon som må ta denne oppgaven og få folk til å forstå at holocaust har hendt. Fortsatt er det mange som sier at det ikke har hendt, så det er bare å fortsette, sier hun.

Over 400 personer deltok i den jødiske begravelsen, som foregikk på tradisjonelt vis i det lille kapellet på Østre Gravlund i Oslo. Samuel Steinmanns familie hadde takket ja til en begravelse på statens regning. Kong Harald, statsminister Erna Solberg, stortingspresident Olemic Thommessen og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide var blant dem som deltok.

Klikk på bildet for å forstørre.

KONGE OG STATSMINISTER: Kong Harald, statsminister Erna Solberg, stortingspresident Olemic Thommessen og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide var blant dem som deltok. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Harald Korn, en av Samuel Steinmanns venner fra herreklubben Menora, forrettet.

- Et øye for sine medmennesker

I sin tale sa han at Samuel - eller Sammy, som han ble kalt - levde etter regelen om å gjøre mot sin neste som man ønsker for seg selv. Han sa han alltid hadde et øye for sine medmennesker og ville dem vel. Samuel Steinmanns familie kom til Oslo i 1910 og faren etablerte i 1912 forretningen Dressmagasinet, som også ble Samuel Steinmanns arbeidsplass i mange år. Da krigen kom og flere i familien kom seg over til Sverige, ble brødrene Harry og Sammy igjen forå passe på butikken. Både den og familiens hjem i Solveien ble overtatt av okkupantene, og 26. oktober 1942 ble han arrestert av to sivilkledte norske politimenn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kong Harald i prat med forstander Ervin Kohn på vei inn til begravelsen. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Historien om det som siden skjedde, har han selv formidlet mange ganger. Via interneringsleir, var han blant dem som ble deportert med DS "Donau" til Auschwitz. Lidelsene i dødsleiren Auscwhitz overlevde han. I januar 1945 fulgte tvangsevakuering og dødsmarsj til Buchenwald. I mai 1945 ankom han Oslo igjen, som en fri mann. Broren Harry, fettere og kusiner var blant familiemedlemmene han hadde mistet.

Hjemme igjen flyttet familien tilbake til hjemmet i Solveien. Samuel Steinmann stiftet familie og hjalp faren med å gjenoppbygge butikken, der han var å se langt opp i 90-årene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kong Harald tar på seg hodeplagget kipa før han går inn i kapellet. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Ventet lenge med å fortelle

Lenge bar han på sin historie fra utryddelsesleirene uten å fortelle noe, men på et tidspunkt, da Samuel var blitt bestefar og barnebarna begynte å spørre, bestemte han seg for å fortelle. Resten er historien om en av Norges viktigste formidlere når det gjelder jødenes historie og skjebne under krigen. Et av hans siste store formidlingsoppdrag var å delta med sitt vitnesbyrd i dokumentarfilmen «Trikken til Auschwitz» fra 2013.

Rett før påske i år ble han syk, og det ble konstatert kreft med spredning. På kvelden 1. mai døde han, 91 år gammel.

- Glad i livet

Statsminister Erna Solberg fortalte til pressen etter begravelsen at hun traff Samuel Steinmann et par ganger.

- Han var er mann som var glad i livet, til tross for det ekstreme han hadde opplevd, og han var en utrolig viktig formidler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.