*Nettavisen* Nyheter.

- Han kuttet hodet og skrek

Foto: ((Foto: Scanpix))

SKIEN/OSLO (TV 2 Nettavisen): De medtiltalte brødrene hevder at 26-åringen begynte å skrike høyt etter at han hadde kuttet av hodet.

14.08.03 18:56

Brødrene på 19 og 22 år legger all skyld for likskjendingen på Nordre Gravlund i Skien i juni på den hovedtiltalte 26-åringen.

Torsdag forklarte de to brødrene seg i Skien og Porsgrunn tingrett om hvordan de opplevde natten inne på gravlunden.

Retten fikk høre at 26-åringen skal ha blitt opphisset da de kom inn på kjølerommet. Han skar i et lik og begynte plutselig å kutte av hodet på den ene mannen.

- Gjorde alt selv

- Han fikk ikke hjelp av noen og gjorde alt selv, forklarte den 22 år gamle storebroren.

I forklaringene distanserer brødrene seg fra selve likskjendingen.

Lillebroren hevder han bare ble med til gravlunden fordi han ville vise 26-åringen hvor likene var. 19-åringen begikk natten før innbrudd på gravlunden sammen med en venn (18) og oppdaget likene.

Storebroren på sin side sa i retten torsdag at han bare ble med fordi han var nysgjerrig.

- Fikk hjelp

I sin forklaring tidligere på torsdagen, har 26-åringen forklart at han fikk hjelp av en av brødrene da han skar hodet av det ene liket.

Han sa også at en av brødrene hjalp ham med å bære hodet bort fra gravlunden. Dette benektet begge brødrene i sine forklaringer.

De hevder at de bare var passive tilskuere. 22-åringen hevder også at han ble redd.

- Følte meg truet

- Jeg følte meg truet. Han stod der med kniv og hodet i hånden. Han var så ruset at alt kunne skje, sa 22-åringen i retten.

Brødrene hevder at 26-åringen begynte å skrike høyt etter at han hadde kuttet av hodet. De forklarte også at den hovedtiltalte kuttet opp to-tre andre lik inne på kjølerommet.

26-åringen har selv forklart i retten at han ikke husker dette fordi han var så ruset på både hasj, ecstasy, rohypnol, samt at han hadde drukket halvannen liter 96 prosents sprit.

26-åringen har i retten motvillig innrømmet at han kuttet hodet av liket etter å ha inngått et veddemål med den 22 år gamle mannen om ett gram hasj.

Dette benektet 22-åringen i sin forklaring.

Hoppet på orgelet

Etter selve likskjendingen, fortalte de to brødrene at de gikk opp i kapellet sammen med 26-åringen.

- Vi var helt rolige, mens han løp rundt og spraket i ting. Han hoppet opp på orgelet og ville spille - han foreslo å ha fest der, sa 22-åringen i retten.

Storebroren forklarte videre at det var 26-åringen selv som fraktet med seg hodet, en urne, samt annet tyvegods fra gravlunden.

De to brødrene har nektet straffskyld for mishandling av lik, mens 26-åringen har innrømmet at han kuttet av hodet av det ene liket.

Den 22 år gamle mannen hevdet også at han ikke kjente til at 26-åringen hadde med seg en 33,5 centimeter lang samekniv til gravlunden.

Både torsdag og fredag er satt av til rettssaken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.