- Han skjærer alle over én kam

REAGERER: Abdullah Alsabeehg (bildet) reagerer på uttalelsene læreren og Pegida-talsmannen Max Hermansen gir til Nettavisen.

REAGERER: Abdullah Alsabeehg (bildet) reagerer på uttalelsene læreren og Pegida-talsmannen Max Hermansen gir til Nettavisen. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Abdullah Alsabeehg opplevde å bli plaget av norske IS-sympatisører etter sine ytringer. Han nekter å la seg plassere i samme bås som ekstremistene.

14.01.15 14:09

OSLO (Nettavisen): - Max Hermansen skjærer alle muslimer over en kam. Han setter likehetstegn mellom meg og islamister som støtter vold. Det er dypt urettferdig.

Abdullah Alsabeehg (28) er medlem av Arbeiderpartiet og sitter i Oslo bystyre. Han reagerer på uttalelsene læreren og Pegida-talsmannen Max Hermansen (54) gir til Nettavisen.

Hermansen, som samlet 190 islam-kritikere og innvandringsmotstandere til marsj i Oslo mandag, uttaler blant annet at «blant muslimer i Norge er det ganske mange som er villige til å bruke vold».

Les intervjuet med Max Hermansen: - Straks du sier et skeivt ord om islam, risikerer du å bli angrepet

Advarte mot IS-sympatisører

I fjor sommer skrev Abdullah Alsabeehg en kronikk i VG der han advarte mot norske IS-sympatisører og kalte Syria-farere og Irak-farere som vender hjem vår tids største sikkerhetstrussel.

I et intervju med Nettavisen i august sa Alsabeehg at ekstremismen må rykkes opp med roten og at samfunnet må stå samlet mot alle som støtter og hjelper IS.

GIKK I TOG: Den norske avleggeren av den tyske Pegida-bevegelsen, med Max Hermansen som frontfigur, demonstrerte mandag i Oslo mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)


Ble plaget

I etterkant opplevde Alsabeehg ubehageligheter.

- Jeg opplevde å bli plaget av norske IS-sympatisører. Derfor oppleves det ekstra urettferdig at Hermansen og folk som ham setter meg i bås med dem, sier Alsabeehg til Nettavisen

Alsabeehg sier han fullt ut støtter Max Hermansen og hans meningsfellers rett til å marsjere og ytre seg i Oslos gater.

- Jeg forsvarer den friheten de har som en del av vårt demokratiske system, men jeg tar selvfølgelig sterk avstand fra holdningene deres.

Alsabeehg anmeldte forholdet etter at han ble plaget av IS-sympatisører. Han sier det er flere norske muslimer som har opplevd å bli plaget og krenket av islamister.

- Fordomsfull

- Max Hermansens påstand om at det er mange muslimer i Norge som er villige til å bruke vold er uten dokumentasjon. Jeg er muslim og har vokst opp i en muslimsk familie, men tar avstand fra vold. Jeg tar sterk avstand fra det for eksempel IS står for. Og det er grunn til å minne om at ofrene for voldelig ekstremisme utøvd av muslimer, for eksempel i Syria og Irak, ofte er muslimene selv. Max Hermansen kommer med generaliserende og fordomsfulle tanker om muslimer i Norge.

Alsabeehg, født i gulfstaten Bahrain, men oppvokst på Holmlia i Oslo, husker drapet på Benjamin Hermansen i 2001 og arbeidet med å stoppe ekstremismen den gangen. Han sier han nærer en frykt for at grupperinger som norske Pegida på den ene siden og norske IS-sympatisører på den andre kan oppildne og nøre opp under hverandres holdninger.

- Noe av det viktigste er at ekstreme grupper ikke blir møtt med ekstremisme tilbake, sier Alsabeehg.

Les også: - Klart det var ubehagelig

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.