*Nettavisen* Nyheter.

- Han skjøt målrettet etter dem

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

61-åringen fulgte etter de to kvinnene før han skjøt dem med en uregistrert rifle fra krigen.

12.05.09 20:28

Mandag kveld ble to kvinner funnet drept utendørs på en eiendom på Nesøya i Asker. Gjerningsmannen (61) ble funnet død i en bolig på den samme eiendommen, trolig etter selvdrap.

På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag fortalte politiet at gjerningsmannen fulgte etter kvinnene før han drepte dem.

- Det er på det rene at det har vært en meget dramatisk hendelse i den forstand at gjerningsmannen har fulgt etter dem og skutt målrettet etter dem, sa politiadvokat Per Zimmer ved Asker og Bærum politidistrikt på pressekonferansen.

Zimmer fortalte at politiet nå har en rimelig god oversikt over det som har skjedd.

- Det er brakt på det rene at de to drepte er drept på utsiden, en bak huset og en rett utenfor eiendommen på Nesøya i Asker, sa Zimmer.

- Drapsvåpenet arvet
Politiet opplyste at det har vært flere vitner til hendelsen.

- Det foreligger ikke opplysninger om at det er forsøkt skutt mot andre personer som har vært tilstede, men vi legger til grunn at skyting i et tettbebygd område er farlig og at situasjonen var dramatisk, sa Zimmer.

Han fortalte på pressekonferansen at drapsvåpenet er en rifle fra krigen. Riflen er av typen US Carabin, ofte kalt SLK.

- Dette våpenet er uregistrert på gjerningsmannen. Vi har brakt på det rene at dette våpenet etter all sannsynlighet er arvet. Det er et våpen som politiet ikke har vært kjent med at drapsmannen har vært i besittelse av, sa Zimmer.

- Episoder tidligere
De to drepte kvinnene er gjerningsmannens ekskone (59) og hennes datter (41).

Naboer på Nesøya forteller om en svært opphetet krangel etter at 61-åringen og 59-åringen gikk fra hverandre i 2005. Etter flere runder i retten tapte mannen, og torsdag denne uken skulle det være visning på huset.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mandag var de to kvinnene på eiendommen paret eide sammen for å klargjøre huset for visning. Det var da mannen gikk til angrep på de to kvinnene med en rifle.

- Det har vært episoder i forkant av denne hendelsen, og politiet leter naturlig nok etter et motiv for handlingen. Dette er jo en svært dramatisk hendelse, og et eksakt motiv vil det kunne være vanskelig å komme fram til. Vi søker etter motivet i relasjonen mellom drapsmannen og de to drepte, sa Zimmer på pressekonferansen.

Han bekreftet at gjerningsmannen har vært gift med et av ofrene, og at det andre offeret var datter av den andre kvinnen.

- Det har kommet fram i avisene og politiet sitter på en del kunnskaper om dette ekteskapet, og det er naturlig å se på årsakssammenhenger der, sa politiadvokaten videre.

- Sendte ham til lege
Politiet fortalte at de blant annet oppsøkte adressen for drapene den 21. mars i år.

- Jeg vil understreke at i det materialet politiet sitter på, er det ingen opplysninger om at denne gjerningsmannen har vært truende eller hatt noen truende adferd. Den 21. mars rykket vi ut på bakgrunn av en bekymringsmelding. Det ble oppfattet at han ønsket å skade seg selv og ta sitt eget liv. I den forbindelse ble det beslaglagt to våpen, to hagler. Ingen av haglene var registrert på han som eier, sa Zimmer på pressekonferansen tirsdag ettermiddag.

På bakgrunn av bekymringsmeldingen fikk politiet mannen fremstilt for en lege.

- Han ble vurdert som frisk nok til å returnere til hjemmet, sa han.

Det kom dessuten fram at politiet har hatt kontakt med gjerningsmannen også et par ganger tidligere.

- Det har vært en helt ubetydelig kontakt mellom gjerningsmannen og politiet i 2005 og i 2006, etter to bekymringsmeldinger som kan ha sammenheng med ekteskapet, sa Zimmer.

- Kontakt med person
Politiadvokaten fortalte at gjerningsmannen hadde kontakt med ihvertfall en person forut for drapet.

- Det er også opplyst at den 59 år gamle drepte kvinnen har hatt kontakt med en person i forkant av handlingen. Men jeg vil ikke gå inn på hvem de har vært i kontakt med, eller hva de har sagt av hensyn til de som har vært involvert, sa Zimmer.

På spørsmål fra pressen ønsket han ikke å spekulere i om drapet har vært planlagt eller om det har vært en spontan handling.

- Han var en aktiv jeger
På pressekonferansen kom det også fram at gjerningsmannen var en aktiv jeger, og at han hadde fem våpen registrert på seg.

Det ble også opplyst om at Spesialenheten for politisaker har bedt om innsyn i politiets etterforskning i denne saken, noe Nettavisen kunne forteller tidligere i dag.

- Det er noe vi ønsker velkommen, og vi vil bistå med all mulig informasjon, sa Zimmer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.