*Nettavisen* Nyheter.

- Han var et levende bilde på Polens historie

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er rystet over den polske president Lech Kaczynskis død. Foto: Kaja Engnæs Hoff (Mediehuset Nettavisen)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er dypt rystet over den polske presidenten Lech Kaczynskis død.

10.04.10 17:57

UTENRIKSDEPARTEMENTET (Nettavisen): - Jeg er svært rystet og beveget over det som har skjedd. Dette er en dramatisk og tragisk ulykke, spesielt med tanke på at store deler av det polske lederskapet var på vei til Russland for å markere en hendelse fra andre verdenskrig, sier Jonas Gahr Støre til Nettavisen.

President Kaczynski var på vei til Smolensk i Russland for å markere at det er 70 år siden Katyn-massakren fant sted, hvor sovjetiske styrker drepte tusenvis av polakker. Hendelsen skulle markere både russiske og polske myndigheter.

- Det var mye polsk historie om bord i det flyet, sier Støre.

Sender kondolanser
Norge er en god alliert med Polen, og det bor i dag flere tusen polakker i Norge.

- Mine tanker går spesielt til dem i dag. Norge har et svært tett forhold til Polen. Vi sender våre kondolanser til Polen og alle polakker. Vi ser veldig tungt på det som har skjedd.

Både kongen og statsminister Jens Stoltenberg har sendt sine kondolanser til Polen.

Les også: - Mine tanker går til det polske folk

En leder i solidaritet
Jonas Gahr Støre har selv møtt Kaczynski flere ganger, og beskriver ham som en markant politiker.

- Han var en leder i solidaritet. Samtidig var han svært preget av Polens historie. Han ville gjenvinne Polens selvstendighet og var et levende bilde på Polens historie. Han gjorde at Polen gjeninntok sin plass i Europa, sier han.

- Polen er robust
I tillegg til den polske presidenten og hans kone var også flere polske makttopper om bord i flyet. Blant annet var sentralbanksjefen, hærsjefen, viseutenriksministeren og en ekspresident om bord i flyet.

Les også: - 89 viktige mennesker døde på dette flyet

- Det er selvfølgelig svært dramatisk og sårbart for Polen at så mange fra den polske eliten omkom. Samtidig vet jeg at Polen er et robust og sterkt land som kommer til å klare seg bra.

Støre vil ikke spekulere i om ulykken på noen måte kan svekke forholdet mellom Polen og Russland, noe enkelte eksperter har spekulert i lørdag.

- Nå vet vi foreløpig ikke så mye, men jeg har tro på at det ikke vil gå ut over deres forhold, sier han.

- Ekstremt viktig markering
President Kaczynski var på vei til Smolensk for å markere at det er 70 år siden Katyn-massakren fant sted, hvor sovjetiske styrker drepte tusenvis av polakker. Hendelsen skulle markeres av både russiske og polske myndigheter.

Tidligere lørdag snakket Nettavisen med Polens ambassadør i Norge, Wojciech Kolanczyk:

- Dette var en ekstremt viktig markering. Hele Polen satt ved TV-en og skulle følge med på talen han skulle holde under markeringen av Katyn-massakren som skjedde for 70 år siden. Det var også familier av ofrene om bord i flyet, sier Kolanczyk.

Les også: - Piloten kan ha forårsaket flystyrten i Russland
Les også: Polens president bekreftet omkommet

Videre sier Kolanczyk at markeringen var en milepæl i relasjonsbyggingen mellom Russland og Polen.

- Dette var en svært viktig markering for Russland og Polen som ville løse vanskelighetene mellom disse landene. Og statsminister Vladimir Putin viste masse sympati da han sammen med vår president markerte massakren for tre dager siden.

Kaos
Polen står overfor et valg om kort tid. Lederen for Underhuset i parlamentet, Bronislaw Komorowski, har automatisk blitt konstituert som Polens president etter den tragiske flystyrten. Kolanczyk sier at Polen er godt rustet til å håndtere kriser av denne dimensjonen.

- Vi er i stand til å takle en slik situasjon, men vi må jobbe masse med å håndtere kaoset som oppstår etter dette, sier han.

Kritikk mot flyene
Flyet som er av type Tupolev Tu-154, skal ha krasjet inn i noen tretopper like før landing. Årsaken til ulykken er ennå ikke kjent, men flere polske opposisjonspolitikere har i lang tid kritisert bruken av de gamle flyene som ble bygget tidlig på 1960-tallet.

- Jeg tror ikke det hadde noen innvirkning på ulykken. Flyene var gamle, men de ble undersøkt for kort tid siden, og alt var i orden. Men det er ennå for tidlig til å fastslå årsaken. Nå kommer det til å være mange som kommer med beskyldninger, sier Kolanczyk.

Piloten får skylden
Årsaken til ulykken er ennå ukjent. Men lokale myndigheter hevder at piloten kan ha gjort en feil som forårsaket flystyrten, melder BBC.

- Flykræsjen skyldes trolig en feil gjort av besetningen under landing, sier en ikke navngitt offisiell kilde, melder Sky News.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trasset råd
Men lokalmyndighetene i Smolensk bekrefter at piloten trosset et råd om å lande et annet sted.

- Piloten ble rådet til å lande i Minsk, men valgte likevel å lande i Smolensk, sier talsperson for lokalmyndighetene i Smolensk, Andrei Yevseyenkov, melder russiske medier.

Hva som ligger bak dette rådet er ennå uklart. Flyet som er av type Tupolev Tu-154, skal ha krasjet inn i noen tretopper like før landing. Det blir lørdag ettermiddag hevdet av det russiske nyhetsbyrået RIA Novostiat Smolensk har relativt dårlig utstyr for landingshjelp i dårlig sikt.

Forsøkte å lande flere ganger
Polske medier hevder lørdag ettermiddag at flyet skal ha krasjet på sitt fjerde forsøk på å lande i Smolensk.

På vei inn mot rullebanen skal flyets vinge ha hektet tak i et tre, ifølge øyenvitner.

Nådde ikke rullebanen
- Flyet til Polens president klarte ikke å nå rullebanen da det gikk inn for landing, sier guvernøren i Smolensk, Sergei Antufiev, til russisk TV.

Ingen overlevde ulykken, bekrefter offisielle kilder.

Obama: - Et fryktelig tap for verden
Barack Obama har lørdag sendt sine kondolasjoner til Polen.

- I dag ringte jeg til statsminister Tusk for å uttrykke Michelles og mine dypfølte kondolanser til hele det polske folket for det tragiske dødsfallet til president Lech Kaczynski, førstedamen Maria Kaczynski og alle de andre som reiste sammen med dem for å minnes 70-årsdagen for Katyn-massakren, sier Obama.

Obama omtaler tapet av president Kaczynski som et fryktelig tap for verden.

Polens tidligere president, og nobelprisvinner, Lech Walesa sa lørdag at «den polske eliten er død», ifølge nyhetsbyrået AFP.

Har funnet de svarte boksene
Russland har nå satt ned en granskingskommisjon som skal ledes av statsminister Vladimir Putin. Redningsmannskapene på stedet skal ha funnet flyets to svarte bokser, noe som vil kunne gi svar på hva som skjedde i minuttene før ulykken inntraff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag