- Han var syk i hodet

Foto: Kjell Øymo

- Hva har drapet på en 13 år gammel jente med æresdrap å gjøre? spør broren til de tre drepte søstrene fra Kalbakken. Les hans historie. SISTE: - Ikke psykiatriens skyld

03.10.06 12:50

Søndag kveld ble hans tre søstre på 13, 24 og 27 år skutt og drept i sitt eget hjem på Kalbakken i Oslo. Hans eldre bror Shahzad Khan (30) er pågrepet og siktet for forsettlig drap.

Broren forteller nå sin historie gjennom Nettavisen, der han avviser at det er snakk om et æresdrap.

- Hva faen har en 13-åring med æresdrap å gjøre? Han var syk i hodet som drepte en 13 år gammel jente, sier den 29 år gamle broren til Nettavisen.

- Sviktet av helsevesenet
Flere har hevdet at motivet for trippeldrapene kan være ære, men broren har en helt annen versjon av saken.

- Her er det snakk om at det er en svikt. Det er ikke noe æresdrap. Her er det helsevesenet som har sviktet min familie, sier han.

29-åringen forteller at hans bror hadde psykiske problemer, og hevder at han ikke fikk den hjelpen han trengte.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er ikke mitt ansvar som pårørende å løpe etter broren min, og å få ham innlagt på sykehus. Da må helsevesenet komme på banen. Jeg har mistet søstrene mine og en bror på grunn av det, sier han til Nettavisen.

- Følte meg selv truet
Den drapssiktede broren gikk på medisiner som han fikk fra fastlegen sin. Han fikk også et brev med innkallelse til behandling fra Akershus universitetssykehus. Men han møtte ikke opp.

- Når fastlegen sier til Ahus at den personen trenger innleggelse, mener jeg det er feil å sende et brev til broren min og si at han bør innlegges. Når han ikke møter burde de ha kommet hjem til han, oppsøke han og spørre om det går bra. Gjør de det? Nei, ingen gjør det. De skrev brev, han kom ikke og saken er ute av verden, hevder lillebroren.

Selv kontaktet han brorens fastlege to ganger for å få hjelp.

- Jeg kontaktet fastlegen selv. Jeg dro til kontoret hans. Jeg følte meg selv truet og var bekymret. Jeg sa at han blir dårligere og dårligere for hver dag, sier han.

- Ingenting å skjule
Lillebroren er naturlig nok sterkt preget etter trippeldrapet. Han sier de hadde et godt forhold til den siktede broren.

- Han var tett knyttet til alle. Vi hadde alle et bra forhold. Mamma døde og vi hadde bare han og pappa. Lillesøster har vokst opp i armene hans. Hun var bare ett år gammel da mamma døde, forteller han.

For noen år siden opplevde familien også en tragisk hendelse, da to av de avdøde søstrene ble knivstukket av et tidligere familiemedlem.

- Hva synes du om at knivstikkingen nå blir trukket fram igjen?

- Det går bra, men vi har ikke noe å skjule. Det var en vanskelig tid, men vi som familie klarte å komme over det. Han fikk sin straff. Han dro tilbake til Pakistan og vi levde et lykkelig liv, sier 29-åringen.

- Vi skal ikke flytte
En 22 år gammel venninne av de drepte søstrene sa mandag til TV 2 Nyhetene at familien hadde planer om å dra til Pakistan, noe søstrene ikke ville være med på.

- Stemmer det at dere hadde planer om å flytte til Pakistan?

- Bare bullshit. Det var ikke snakk om å flytte. Vi har vokst opp her, og vi ser på oss som nordmenn. Det er her vi er født og det er her vi skal være. Vi er en del av det norske samfunnet. Vi er integrert, men dessverre ser ikke det norske samfunnet på oss som integrerte, sier han.

Begraves i Pakistan
Broren er lei alle spekulasjonene i saken, og reagerer kraftig på enkelte personers uttalelser om at det kan være et æresdrap.

- Dere tar jo alt. Oppførselen til media er ikke bra. I stedet for å komme rett til oss har de gått rundt grøten. Det er greit å spørre folk, men kom til oss for å få det bekreftet, sier han.

Han forteller at søstrene hans vil bli begravet i Pakistan.

- Vi tar med søstrene og begraver dem i Pakistan, der vi kommer fra. Når vi får tillatelse, gjør vi det med en gang, sier han, og legger til at han setter stor pris på den hjelpen han har fått fra legevakten etter den tragiske hendelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.