RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Han var vanvittig rolig

Sist oppdatert:
Dette er historien til politimannen som ble tatt som gissel av raneren som skjøt og drepte Arne Sigve Klungland under Nokas-ranet.

TV 2 Nettavisen har lest politiforklaringene til tjenestemennene og til noen av de sivile vitnene som så gisselsituasjonen nedenfor Domkirkeplassen under Nokas-ranet.

Den erfarne polititjenestemannen skulle egentlig bare rykke ut for å observere da ransalarmen gikk om morgenen 5. april 2004. Fordi en brennende lastebil utenfor politiets garasje gjorde utrykning umulig, kastet han seg på en sykkel og tråkket av gårde til Domkirkeplassen.

Politimannen, som var kledd i sivil, gikk av sykkelen og leiet den langs Kongsgata opp mot Domkirken. Ved Paviljongen stoppet han og observerte to av kollegene sine som forsøkte å få vekk folk fra Obstfelders plass på andre siden av Kongsgata.

Sto midt blant arbeidere
Plutselig oppdaget politimannen en svartkledd mann på hjørnet av Obstfelders plass og Kongsgata/Klubbegata. Mannen sto i en klynge med det som så ut til å være bygningsarbeidere. Disse sto bare to, tre meter fra der hans kvinnelige kollega gikk og jaget vekk folk.

Av frykt for sin kollega løp han ned på plassen og løp langsmed husene langs Kongsgata over Obstfelders plass til Asylgaten. Da han sto nede ved Asylgaten kom hans kvinnelige kollega mot ham. Hun var da godt over 10 meter fra den væpnede raneren.

Ville varsle en kvinne
- Det er ikke en politimann som står der. Det er en raner, skal han ha ropt til kvinnen ifølge hans egen forklaring.

Politikvinnen forteller dette om hva som videre skjedde:

«Han tok kontakt og spurte: Raneren, så du ikke raneren? Er det en av oss? Det er en mann der nede. Deretter snudde han seg og gikk i retning hjørnet ved det gamle apoteket der han hadde sett raneren.»

Politikvinnen forsto ikke hvorfor kollegaen gikk nedover mot hjørnet. Politimannen har i avhør forklart at han ville advare en dame som var på vei oppover Kongsgata mot Domkirkeplassen. Damen hørte ikke politimannen rope. Det gjorde derimot raneren.

Klunglands drapsmann
Han kom ut fra hjørnet ved apoteket, og siktet mot politimannen mens han hadde fingeren på avtrekkeren. «Kom her» sa han med rolig, bestemt stemme.

Under hele etterforskningen har politiet vært svært interessert i signalementet til denne raneren. Årsaken er at det med stor sannsynlighet var han som skjøt og drepte Arne Sigve Klungland. Det gjorde han trolig mens han holdt denne politimannen som gissel.

I en bildekonfrontasjon sier politimannen at høyde, kroppsfasong, øyne og øyenbryn ligner på Kjell Alrich Schumann «men det kan være mange som har dette», legger han til.

Dialekt

Politimannen kan ikke beskrive stemmen hans annet enn at han er fra Østlandet. Årsaken er at han bare ga korte kommanderende vendinger som «kom hit» og «legg deg ned».

Et vitne, som så hele kidnappingen og skytingen på relativt nært hold, sier imidlertid at mannen hadde dialekt. Kvinnen har fortalt i avhør at raneren sa «Je skyt. Je skyt» før han avfyrte sine skudd. Det kan tyde på at mannen er fra indre Østlandet.

Politimannen forteller at raneren var slank og mellom 185 og 190 centimeter. Han var kledd i svart kjeledress, hjelm og finlandshette, som de andre ranerne. Han var bevæpnet med en gassflaske, en Glock-pistol og et AG-3 maskingevær. Det eneste som var synlig var området rundt øynene. Ut fra det politimannen kan bedømme var mannen lys eller lys blond.

«Vanvittig rolig»
«Mannen var slank og han var rolig, vanvittig rolig, og det førte til at jeg også ble rolig», sier mannen i sin politiforklaring.

Raneren kommanderte politimannen bort til hjørnet ved apoteket. Der ble han beordret til å legge seg ned og trekke jakken opp til livet og buksen ned til anklene slik at han skulle ha problemer med å bevege seg.

Politimannen ble liggende inntil veggen av bygningen ved apoteket og se på raneren. Politimannen tror at han først hørte skyting oppe fra Domkirkeplassen. Her kom ranerne i konfrontasjon med to andre væpnede polititjenestemenn ved Hennes & Mauritz-butikken. TV 2 Nettavisen har tidligere skrevet om de to tjenestemennenes historie.

Først skjøt raneren på den ene politibilen som var brukt til å rykke ut til Domkirkeplassen. Denne mørkeblå sivile Volvoen sto parkert i Hetlandsgata på andre siden av Obstfelders plass. Den ble senere forsøkt brukt til å følge etter ranerne. Det gikk dårlig på grunn av skuddskadene.

- Plutselig snudde vedkommende (raneren red. anm) seg, og begynte å skyte mot området som han i ettertid har fått høre var der bilen til Klungland sto, sier mannen i avhør. Et av disse skuddene gikk gjennom frontruta på kommandobilen og traff politimann Arne Sigve Klungland. Han døde i tjenestebilen.

Klappet på pistolen
Drapsmannen sto oppreist uten å legge an på noe. Han holdt AG-3 geværet stødig og skjøt ett og ett skudd mens han siktet mellom hver gang. Raneren sto åpenlyst og skjøt åtte til ti skudd.

Politimannen lå på bakken og så på raneren som skjøt. Han tenkte at han måtte stikke av, og at muligheten ville by seg når raneren skulle skifte magasin.

Raneren snudde seg og så at politimannen hadde øynene på magasinet.

«¿gjerningsmannen tok og klappet på pistolen. Vitnet forsto dette som en markering for å vise at han var bevæpnet med pistol også» .

Idet raneren byttet magasiner reiste likevel politimannen seg og løp langs husveggen og opp Asylgata. Politimannen forteller at han holdt seg rolig og kald gjennom hele hendelsen, til tross for at han var livredd. Etter at han hørte at en av kollegene hadde blitt skutt fikk han fysiske reaksjoner på grunn av dramaet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere