RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hanssen skyter spurv med kanoner

Foto: Scanpix/Cornelius Poppe
Sist oppdatert:
SSB legger onsdag fram tall som slår beina under statsråd Bjarne Håkon Hanssens planer om aldersgrense for ekteskap med utlendinger.

Bare 80 personer under 21 år i Norge som er etterkommere av foreldre fra Pakistan er gift, viser ferske tall fra SSB. Dette utgjør bare fem prosent av alle etterkommerne.

20 prosent av kvinnene på 21 år med pakistanske foreldre var gift per 1.1.2006. Tallet har steget til 40 prosent for kvinnene når de 24 år.

Gifter seg etter 24 år
Det store antallet av etterkommere av pakistanere gifter seg etter at de er 24 år. Hele 75 prosent av kvinnene med pakistanske foreldre som er bosatt i Norge er gifte når de er 28 år. Det tilsvarende tallet for menn på samme alder er 63 prosent.

Rådgiver Gunnlaug Daugstad i Statistisk sentralbyrå (SSB) mener at tallene viser at Hanssen ikke er målrettet når han nå vurderer å kreve at en må være 24 år før en kan gifte seg med en utlending for å hindre tvangsekteskap.

- Hanssen skyter spurv med kanoner, sa Daugstad på et seminar om innvandring i SSB i Oslo tirsdag.

Daugstad har skrevet artikkelen «Hvem gifter innvandrere seg med?» på oppdrag av Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Rådgiverne i SSB frykter at en lovregel om at en må være 24 år for å gifte seg med en utlending vil kunne ramme mange flere enn de som står i fare for å bli tvangsgiftet.

Gifter seg ikke med nordmenn
Daugstads artikkel viser at personer med ikke-vestlig bakgrunn i svært liten grad gifter seg med personer uten innvandrerbakgrunn. Bare én prosent av kvinner med pakistansk bakgrunn giftet seg med en person uten innvandrerbakgrunn i 2004. Det tilsvarende tallet for menn var tre prosent.

Samtidig påpeker Daugstad at bare en tredjedel av personer bosatt i Norge med pakistansk bakgrunn er blitt over 18 år.

- Få har giftet seg hittil, skriver hun.

- Ekteskapsmønsteret endres
Daugstad viser videre til at det er langt vanligere å gifte seg i tidlig alder blant førstegenerasjonsinnvandrerne enn blant etterkommerne. 40 prosent av de kvinnelige førstegenerasjonsinnvandrerne fra Pakistan giftet seg da de var 21 år, mens det tilsvarende tallet for døtrene deres er 20 prosent.

- Dette tyder på at ekteskapsmønsteret er i ferd med å endres. Hvilke ektefeller de etterkommerne som har giftet seg har valgt, kan ikke si noe om hvilke ektefeller etterkommerne fra samme landsgruppe vil velge i framtida, skriver hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere