RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)

- Har diskutert Krekar i detalj

Sist oppdatert:
- En hodepine for dere og en stor utfordring for oss, sa Iraks utenriksminister om Mulla Krekar.

OSLO (Nettavisen): Norge og Irak er enige om å fortsette samtalene om Mulla Krekar, som Norge akter å utvise og sende hjem til Irak så fort forholdene ligger til rette for det. Når det kan skje er ennå uklart.

- Har sett på alle alternativer
Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari, som er på et tre dager langt besøk i Norge, og hans kollega og vert Jonas Gahr Støre bekreftet på en pressekonferanse torsdag at de har benyttet anledningen til å snakke grundig og lenge om Krekar-spørsmålet.

- Vi har diskutert detaljene i saken, og vi har sett på alle mulige alternativer, sa Zebari, uten at han ville si noe mer om hva alternativene består i.

- Skal utvises
Norges utenriksminister gjentok sin forsikring fra i sommer om at Mulla Krekar skal utvises, «så snart det er mulig». Tidligere har Støre gjort det klart at Norge må være sikker på at Krekar ikke blir utsatt for menneskerettighetsbrudd som tortur og dødsstraff ved retur. På pressekonferansen torsdag sa han at alle vilkårene for en retur ennå ikke er oppfylt.

Fortsetter samtalene
Støre og Zebari møtte pressen i Statens representasjonsbolig i Parkveien 45 i Oslo og understreker at Norge og Irak har en dialog om spørsmålet og at de vil fortsette denne dialogen.

Zebari sa at de klar over norske myndigheters ønsker når det gjelder Krekar og at Irak fullt ut kjenner hans bakgrunn og tilknytning til ytterliggående islamisme, men sa at det gjelder å forene både hensynet til Norges forpliktelser i forhold til internasjonal lov og rett og det irakiske rettssystemet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere