*Nettavisen* Nyheter.

- Har ikke behov for noen vendetta

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

Høyre-leder Erna Solberg er dypt uenig med Sponheims uttalelser, men tar det hele med et smil.

Torsdag kommer boken om «Sponheim», som hovedpersonen selv har bidratt til.

I boken kommer han med lite flatterende uttalelser om høyreleder Erna Solberg.

- Hun var veldig lite løsningsorientert. Hun foretrakk å kjøre den kalde, mørkeblå linja, og hun manglet den politiske finmotorikken som handler om å forstå hvor treffpunktene kan befinne seg, hvor smertepunktene ligger hos samarbeidspartneren, sier Sponheim.

Les også:
- Støre blir neste statsminister
- Følte oss som husokkupanter

Tar uttalelsene med et smil
Overfor Nettavisen gir Erna Solberg klart uttrykk for at hun ikke synes uttalelsene svir.

- Jeg vet ikke om jeg tenker så veldig mye om uttalelsene egentlig, sier hun leende til Nettavisen.

- Dette er verden sett med Sponheims øyne, og det han synes om den. Det får være opp til ham, sier Solberg.

Hun har opplevd Sponheim som en hyggelig og morsom deltaker i norsk debatt, og hun synes ikke det er så veldig mye nytt i boka.

- Men jeg er jo dypt uenig i et par ting, og da spesielt det med at jeg har bidratt med å skape et kaldere og mer mørkeblått parti. Den uttalelsen fremstår som veldig fjern for meg, og det som har vært fokuset i mitt arbeid. Jeg tenker da på for eksempel å sette på dagsorden å gi folk en sjanse om de faller ut av arbeidslivet og fokuset på helsevesenet, sier Solberg.

- Jeg tror heller ikke de i mitt parti opplever det slik Sponheim beskriver det, påpeker hun.

- Kan ofte skape litt konflikt
Sponheim sier i boka at han gruet seg til å møte velgerne i foran stortingsvalget i fjor, etter å ha pekt på Erna Solberg som statsminister.

- Vi var i realiteten tvunget til å gjøre det, men jeg var overbevist om det ville være en dårlig løsning for Venstre, og jeg gjorde det aldri med noen entusiasme, sier han.

Erna Solberg mener Sponheims vegring, og oppfattelse av henne som lite løsningsorientert, kan ha med konflikter fra tiden i regjeringen.

- Min jobb i regjeringen var to ting: Ivareta de interessene jeg var satt til å holde, som nestleder og senere partileder. Noen måtte tale Høyre sine velgeres sak. Det andre var å gjøre det mandatet som regjeringen ga, som var å få ned asylstrømmen. Det var også å sørge for at Kommune-Norge omstilte seg i en tid da vi hadde dårligere økonomi. Dette fordrer ofte at en er litt klar og tydelig, og det kan ofte skape litt konflikter.

- Ikke behov for vendetta
- Men er du løsningsorientert?

- Ja, det er jeg jo. Men det er viktig å huske på at det ikke er slik at bare ett parti kan gi i regjering, og vi opplevde at vi ga utrolig mye - men de andre opplevde det sikkert motsatt, sier Solberg.

Selv opplevde hun samarbeidet med Sponheim som fint.

- Jeg har sagt mye pent om Sponheim, og kan si mye pent. Jeg har ikke behov for noen vendetta. Men jeg er uenig med ham i det han sier om Høyres utvikling. Jeg føler vi har fulgt en liberalkonservativ linje, konkluderer Solberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.