RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Har ikke kjøpt én julegave

Sist oppdatert:
Sindre Kopperud våknet opp fyllesjuk på julaften og innså at han måtte handle ni julegaver.

OSLO CITY (Nettavisen): De aller fleste av oss har fått unnagjort julegaveinnkjøpene før selveste julaften. Men da Nettavisen var på Oslo City julaften formiddag, var det fortsatt noen desperate kunder som løp fra butikk til butikk.

Sindre Kopperud (21) fra Veitvet hadde en fuktig kveld lille julaften og har en lang liste over gaver han må kjøpe før butikkene stenger klokken 14.00.

- Jeg må handle julegaver til lillesøster, mor, stefar, to fettere, en kusine, tante, onkel og kjæresten min. Det er kjæresten som er første prioritering, og så får de andre gå bakover i rekka, sier Kopperud til Nettavisen.

- Hvorfor har du ventet helt til selveste julaften med å handle gaver?

- Er det ikke nå det er billigst da? Nei da, jeg er bare sløv. Det er sånn hvert år, men jeg vet ikke hvorfor. Jeg var ute i går og kom ikke hjem før ved 03-tiden i natt. Det var en snill nabo som kom og vekket meg i dag tidlig, sier han.

Ved godt mot
Men Sindre er tilsynelatende rolig og regner med å få unnagjort julegaveinnkjøpene i løpet av et par timer.

- Det eneste som var en bombe for meg var at Vinmonopolet var stengt. Det var her onkel og tante skulle få gavene fra, så jeg vet ikke hva de skal få, sier han.

(Artikkelen fortsetter under).

Samlet vil handelen mandag, tirsdag og på selve julaften ligge på mellom 5 og 5,5 milliarder kroner før julestilla legger seg over landet. Det betyr at hver og en av oss i gjennomsnitt bruker 1.200 kroner i på disse tre handledagene, ifølge Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon.

Ifølge myten er det mennene som drar julehandelen opp til de store høyder i dagene tett opp mot julaften. Det er menn som i siste liten skal handle gaver til kona, eller som får beskjed fra kona om å kjøpe julegaver til ungene.

Desperate mannfolk
Maria Korsrud jobber på Gull Funn på Oslo City og bekrefter myten om de desperate mannfolkene, men hun tror det var verre før.

- I dag har det vært veldig stille, men de var ute i går. Jeg trodde de skulle være mer stresset, men det virker som at de var tidligere ute i år. Jeg er litt overrasket over at det har vært så få menn, faktisk, sier Korsrud til Nettavisen.

Hun forteller derimot at de mest desperate mannfolkene kjøper gjerne dyrere gaver enn det de hadde planlagt.

- De som er veldig desperate kjøper gjerne det jeg foreslår. Sånne kunder liker vi, sier hun.

Mangler gave til samboeren
Ronny Løseth befinner seg i gullsmedbutikken ved 11-tiden julaften formiddag. Han klør seg litt i hodet og lurer på hva han skal kjøpe til samboeren.

- Jeg er ikke desperat og vet sånn cirka hva jeg skal ha. Men det blir litt flere gaver til samboeren i år, sier Løseth til Nettavisen.

- Hvorfor er du så sent ute med julegavene?

- Jeg tenkte at jeg hadde kontroll på hva jeg skulle kjøpe og har egentlig sånn passe kontroll, sier han.

Handler for 44 milliarder
Totalt sett vil shoppingen i hele desember komme opp i nærmere 44 milliarder kroner i desember i år. Fordelt per innbygger vil det si at vi handler for 9214 kroner per person i julemåneden.

Ifølge analyseselskapet Bonnier vil tre av ti nordmenn få økonomiske problemer etter jul fordi julegavene er kjøpt med kredittkort.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere