RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Marianne Drivdal (Tvedestrandsposten)

- Har ligget 18 timer uten å få mat

Sist oppdatert:
- Det siste kuttet i bemanningen på Strannasenteret skulle aldri vært tatt, mener tilltitsvalgt i Sykepleieforbundet, Wenche Zaal.

(Tvedestrandsposten): - Denne uka har det vært flere tilfeller der pasienter på Strannasenteret har blitt liggende 18 timer uten å få mat, sier Wenche Zaal. Hun er tillitsvalgt for Sykepleierforbundet i Tvedestrand.

Zaal forteller at flere av pasientene på Strannasenteret etter eget ønske legges allerede klokka 18 om kvelden.

- Problemet er at de kommer sent opp om morgenen, sier sykepleieren, til Tvedestrandsposten.

Får ikke nok næring
Hun forteller at det denne uken har vært flere tilfeller der pleietrengende pasienter har blitt liggende i sengen sin så lenge som 18 timer før de har fått mat.

- Det sier seg selv at de da ikke får den næringen de skulle hatt, sier sykepleieren.

Slike alvorlige tilfeller forekommer ikke hver uke, men avvik av ulik grad skjer nesten hver dag på grunn av for lav bemanning.

- Avdelingen for demente pasienter er for eksempel låst både på dagen og kvelden, forteller Zaal.

- Grunnen er at det er for lite folk på jobb. Det er ikke bemanning nok til å passe på pasientene, sier Zaal.

Vært sånn lenge
Hun synes det er rart hvis noen av politikerne blir overrasket over opplysningene om hvordan bemanningssituasjonen på sykehjemmet er, og hvilke følger det får for kommunens eldste pleietrengende.

- Dette bør ikke komme som noen overraskelse, for det har vært sånn ei stund, sier den tillitsvalgte sykepleieren.

Omfattende kutt
For å spare penger har det blitt gjennomført en omfattende omstilling i Tvedestrand kommune de siste årene. Det har blant annet medført redusert bemanning.

- Det siste kuttet skulle aldri vært tatt. Strikken er strukket for langt. Politikerne må ikke glemme at det er mennesker vi jobber med, sier Zaal.

Hun forteller at da Tvedestrand fikk omsorgsprisen i 2000, var det fem pleiere på jobb på en avdeling.

- I dag er det 3,5 hver tirsdag og torsdag. Ellers i uken er vi fire. Folk føler ikke at de får gjort den jobben de ønsker å gjøre, sier Zaal.

Hun forteller at sykefraværet på Strannasenteret ligger over 10 prosent.

- Også korttidsfraværet har økt.

Yrkesstolthet
- Vil du kalle eldreomsorgen i Tvedestrand uverdig?

- Jeg synes det blir feil ord å bruke. Vi har vår yrkesstolthet, og mener omsorgen er rimelig verdig. Men det skjer altså avvik nesten daglig.

Wenche Zaal roser for øvrig enhetsleder for omsorg og rehabilitering, Reidar Georg Tveit.

- Vi har en leder som forstår utfordringene vi står overfor, sier sykepleieren. Tveit har tidligere bekreftet overfor Tvedestrandsposten at det forekommer at pasienter blir lagt for tidlig, og at det tar for lang tid før de får stå opp.

Det var Arbeiderpartiets ordførerkandidat Håvard Røiseland som på Agderpostens nettsendte TV-debatt tidligere denne uken satte fokus på eldreomsorgen i Tvedestrand. Han trakk da fram flere forhold som han mente var uverdige.

Mot bedre vitende
Ordfører Jan Dukene reagerte på Røiselands beskrivelsen av eldreomsorgen i Tvedestrand og uttalte at Ap-politikeren i beste fall snakket mot bedre vitende.

Ikke det generelle bildet
Dukene sa til Tvedestrandsposten i går ettermiddag at han aldri har fått informasjon om at pasienter har blitt liggende så lenge som 18 timer.

- Det har blitt nevnt at det har skjedd enkelttilfeller, men ingen har sagt til meg som ordfører at dette er det generelle bildet, sier Dukene, som legger til at han ikke forsvarer at folk ligger 18 timer i senga.

Vil be om konkretisering
Når Tvedestrandsposten opplyser at tillitsvalgt Wenche Zaal har fortalt til avisen at dette har skjedd flere ganger denne uken, sier ordføreren at han kommer til å be om å få konkretisert hvert enkelt tilfelle.

- Sånn skal vi ikke ha det i Tvedestrand, sier Dukene.

Han legger til at etter forslag fra ham er enheten for Omsorg og rehabilitering blitt styrket med en halv million kroner ut dette året.

Denne økningen sier ordføreren at han vil at skal videreføres neste år. Dette utgjør i så fall tre millioner kroner.

Denne saken er levert av Tvedestrandsposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere