- Har lurt millioner fra svindlere

Nettjegeren «Contras»' korstog mot Nigeria-svindlere har kostet dem millioner av kroner. Les hvordan.

(iBergen.no) Vestlendingen er stolt av sine resultater etter at han i nærmere tre år har lurt og tullet med Nigeria-svindlere.

- Jeg har sendt en av bandittene fire ganger til et Western Union-kontor for å hente penger, sier «Contras» og flirer godt. Av hensyn til både sin egen sikkerhet og framtidige scambaiting ønsker han ikke å stå fram med eget navn. Dekknavnet hans i forskjellige diskusjonsforum passer derfor bedre.

- Jeg har hatt flere alias overfor svindlerne. Både som storinvestor, giftesyk millionærenke og dum blondine. En av dem fikk til og med et ekteskapstilbud av svindlerne, sier han.

Advarer ofre
Men mest stolt er han av alle millionene han har hindret å komme de skruppelløse svindlerne mellom hendene. Etterhvert som hobbyen hans tiltok, fikk han tilgang bak de mest lukkede dørene i det såkalte «scambaiting-miljøet». Der benyttet man seg av de kontaktene man hadde til å finne ofre for pågående bedragerier og advare dem mot hva de var blitt lurt inn i.

- Det er ikke noe som helst morsomt med å drive scamwarning. Man møter bare elendighet. Mange av ofrene er hardt ute og kjører, og har kun håpet om «formuen» igjen. Når man da forteller dem at det bare er svindel, tar man fra dem håpet også. Da ligger det i reglene at man skal følge dem opp i ettertid, på den måten har man flere ganger avverget selvmord. Alternativet til å ta fra dem denne livsløgnen og håpet, ville være at de ville synket enda dypere.

Lånte 5000 dollar
Totalt anslår han å ha advart 200 svindelofre, 20 av dem nordmenn. Blant de verste tilfellene han har vært borti, er en 35-årig amerikaner ved navn Mike. Den arbeidsledige mannen hadde ikke sykeforsikring og kunne ikke betale behandling av et sykt barn. Han lånte 5000 dollar av lånehaier for å sende til svindlerne, i håp om å få utbetalt en kjempesum.

Da «Contras» kontaktet ham, nektet han først å tro ham. Men etter en samtale med FBI i Houston, forsto han at han var blitt lurt. De påfølgende ukene var 35-åringen på selvmordets rand, men klarte å redde stumpene med god oppfølging fra scambaiterne. I dag er han i jobb igjen, og har fått avtaler med sine kreditorer.

- For en som er havnet i klisteret, høres ikke varselsklokkene. De er blitt så fanget av historiene og sitt eget håp på rikdom og velstand, at de tror på det fullt og helt. Sinnstilstanden kan sammenlignes med spillegalskap, sier «Contras».

- Gi bare falsk info
Etter at iBergen.no satte i gang en føljetong der vi lurer Nigeria-svindlerne trill rundt, har han fulgt saken med uro.

- Jeg har jo drevet med dette i mange år, og scambaiting kan være farlig. En viktig regel er at man aldri oppgir korrekt informasjon om seg selv.

I begynnelsen av april ble vi mest sannsynlig avslørt som bløffmakere av svindlerne, men forrige uke kom overraskende en ny e-post fra dem. Da vi svarte dem, håpet vi på en ny sjanse til å sende svindlerne på en resultatløs tur til banken. Foreløpig har de ikke svart på den siste henvendelsen, noe som tyder på at løpet er kjørt.

Vi gjør oppmerksom på atØkokrim advarer privatpersoner mot å forsøke å lure Nigeria-svindlere. iBergen.no anbefaler derfor IKKE at du selv prøver på dette hjemme.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag