*Nettavisen* Nyheter.

- Har satt tydelige spor

Einar Førde døde søndag kveld, 61 år gammel. Foto: (Scanpix)

Venner, kolleger, partifeller og politiske motstandere beskriver avdøde Einar Førde som en «samfunnsbygger», «ruvende intellektuell», «humorist», med « et hue det gikk usedvanlig fort oppi».

27.09.04 09:51

Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet og tidligere kringkastingssjef Einar Førde døde søndag kveld av kreft, 61 år gammel.

Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg beskriver Førde som en samfunnsbygger.

- Han var en stor politiker og en ruvende intellektuell. Han har satt tydelige spor etter seg både i politikken og i presse og kringkasting. Han hadde en enestående evne til å kombinere visjon og virkelighet, til å beherske teorier og analyser med en forståelse av at de først fikk betydning når de ble satt ut i praksis, sier Stoltenberg til NTB.

Mange framhever hans humør, formuleringsevne og guddommelige retoriske evner.

- Banebryter
- Einar Førde kombinerte stor tankekraft med en munter form. Han var en viktig banebryter i samfunnsutviklingen, sier tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch til NTB.

Førdes etterfølger som NRK-sjef, John G. Bernander, sier det er " mange nære venner og kolleger som bøyer hodet" når nyheten om Einar Førdes død kommer.

- Både i takknemlighet over det han gjorde for NRK, og i stolthet over å ha fått lov til å være med, sier kringkastingssjef John G. Bernander til NTB.

Han framhever hvordan Einar Førde styrte NRK i overgangen fra en monopolsituasjon til en konkurranseutsatt hverdag.

- Han styrte NRK i en nybrottstid. Dette gjorde han på en usedvanlig god måte, sier Bernander.

- Elsket
Et kjølig, intellektuelt og analyserende ytre skjulte ofte for en indre varme som gjorde Einar Førde til en elsket leder av Arbeiderpartiets stortingsgruppe på 1980-tallet, mener Reiulf Steen.

- Det virket som han holdt avstand, men i virkeligheten var han et varmt menneske. Han kom stortingsrepresentantene meget nær, og han ble en elsket leder av partiets stortingsgruppe, sier Steen.

- Einar tok sine standpunkter selv. Han tilhørte ingen spesiell gruppe i partiet, men arbeidet alltid innenfor de brede konsepter, sier Steen, som var formann i Arbeiderpartiet fra 1975 til 1981.

- Kjapp i hue
Einar Førde og Thorbjørn Berntsen ble innvalgt samtidig på Stortinget fra Oslo i 1969 – Førde med studentbakgrunn, Berntsen fra fagforbundet Jern og metall.

- Einar var en veldig begavet person. Han hadde et hue det gikk usedvanlig fort oppi, sier Berntsen til NTB.

De to ble sittende sammen på Stortinget i flere perioder, og kom tett på hverandre.

- Einar var en ener. Både jeg og Arbeiderpartiet kommer til å savne ham, sier Berntsen.

Utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet opplevde Førde som intellektuelt utfordrende og som en skarp debattant, men også som en stor humorist og ironiker.

- Kontroversiell
- Han var i en del sammenhenger en kontroversiell person, men jeg tror vi har godt av å ha slike personer i vår midte, som gir oss noe å bryne oss på, og som bruker demokratiets muligheter til å ytre seg, sier Clemet.

Einar Førde var styreleder i NTB i vel tre år inntil han døde. NTB-sjef Thor Viksveen sier Førde har tatt svært viktige beslutninger for selskapets framtid.

- Einar Førde hadde en utrolig kombinasjon av strategisk tankekraft og operativ gjennomføringskraft, sier Viksveen.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.