- Har sluttet å betale regninger under streiken

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Som en følge av streiken må Bergen kommune daglig la regninger for 25 millioner kroner ligge.

02.06.10 19:05

Er du leverandør og har sendt regning til Bergen kommune? Ikke regn med å få pengene inn på konto så lenge kommunestreiken pågår. For nå er også kontorfunksjonene som sørger for at regningene blir betalt i tide lammet. Det bekrefter kommunens informasjonsdirektør Robert Rastad overfor Nettavisen.

- Vi har sluttet å betale fakturaene til våre leverandører. Det dreier seg daglig om rundt 25 millioner kroner, sier Rastad.

Les også: Nå streiker 45.000

Hvordan rammes du av streiken? Tips oss på SMS/MMS merket «tips» til 2242 eller send epost til tips@nettavisen.no

Regner med purregebyr
- Det som kommer av morarenter og purregebyr, får vi bare håndtere, sier Rastad videre. Han legger til at han håper bedriftene som rammes har god likviditet og tåler utsettelsene.

På landsbasis er antallet streikende mer enn doblet fra og med onsdag, og i Bergen merkes arbeidsnekten nå godt.

- Streiken har nå fått et enormt omfang, sier Rastad.

Varsler permittering av 1500
Så mange tjenestesteder og funksjoner er nå så hardt rammet at kommunen har sett nødt til å sende ut permitteringsvarsel til hundrevis av ansatte. Dette er varselet kommer etter at kommunen før streiken var et faktum sendte ut et såkalt betinget permitteringsvarsel.

De første permitteringene vil tre i kraft fra torsdag 10. juni.

- Så langt er det delt ut permitteringsvarsel til rundt 600 personer, men jeg tenker det kommer opp i 1500 før vi er ferdige, sier Rastad til Nettavisen.

- Dette er personer på tjenestesteder som er så hardt rammet av streiken at det ikke er rasjonelt å ha dem sysselsatt, forklarer han.

- Det er ikke en ønsket situasjon at vi rammer ansatte som ikke er i streik, men dette er konsekvensen av det omfattende uttaket som er gjort i Bergen kommune, sier byrådsleder Monica Mæland ifølge en pressemelding.

Provoserer de streikende
De streikende er provosert over de mange permitteringsvarslene:

- Vi hadde ikke trodd at kommunen ville gå så langt. Det virker arrogant når man på denne måten sier at det ikke er bruk for de kommunale medarbeiderne som er igjen, sier Grete Ingebrigtsen, leder av Utdanningsforbundet, i Bergen. Unio har rundt 4000 streikende ansatte i Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune.

Mandag var temperaturen høy utenfor rådhuset i Bergen, der Unios medlemmer holdt en markering. Permitteringsvarslene var en av grunnene til misnøyen.

90 skoler stengt
90 skoler i Bergen er stengt som en følge av streiken, og 29.000 skolebarn står uten noe tilbud. Videre er 5000 barnehagebarn berørt. 1000 av disse får et tilsynstilbud, mens 4000 ikke får noe tilbud i det hele tatt.

En konsekvens av streiken kan bli at tiendeklassingene ikke får standpunktkarakterene sine. Det skulle vært avholdt standpunktmøte i dag. Kommunen har frist på seg til 16. juni.

- Truer streiken på noen områder viktige samfunnsfunksjoner eller liv og helse i Bergen?

- Nei, vi har fått dispensasjoner der det er nødvendig, så jeg er ikke bekymret for den delen, sier informasjonsdirektør Robert Rastad til Nettavisen.

- Håper folk støtter vår sak
På dette punktet er han på linje med de streikende. Grete Ingebrigtsen i Utdanningsforbundet sier de har forsøkt å skjerme de svakeste gruppene.

- Men det er ikke mulig å streike uten at det rammer tredjepart, også svake grupper. Jeg forstår at dette blir problematisk for mange, men jeg håper folk støtter vår sak. Vi leverer viktige tjenester i kommunen, og da må vi ha lønn som sikrer rekrutteringen, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag