- Heller fengsel enn pisking

Foto: Privat

Etter 130 piskeslag vet bakeren fra Drammen hva han snakker om.

12.01.10 20:53

Espen Schaanning fikk tirsdag mye medieoppmerksomhet rundt sitt utspill fra 2002 om å erstatte fengselsstraff med pisking. Norskiraneren Mamand Mamandy (39), som driver et bakeri i Drammen, har blitt straffet med pisking. Våren 2007 fikk han 130 piskeslag med en elektrisk kabel i byen Baneh i Iran.

Les også:Professor vil piske kriminelle

Han er ikke i tvil om hva han ville ha valgt om han måtte velge mellom fengsel eller pisking som straff.

- Da ville jeg ha valgt fengsel, sier Mamandy til Nettavisen.

Tatt med to øl
Mamandy, som kom til Norge i 1999, dro tilbake til hjembyen Baneh i Kurdistan-provinsen i Iran på besøk våren 2007. Han hadde en nyreskade og en lege hadde sagt at et par øl kunne virke mot smertene forbundet med dette, så i forbindelse med en fjelltur med slektninger hadde han kjøpt inn noen øl.

- Vi ble stanset av politiet og de fant to ølflasker i bilen. Jeg tilbrakte to netter i fengsel før jeg fikk dommen og ble pisket, sier Mamandy til Nettavisen.

LES OGSÅ:Kjøpte øl - pisket 130 ganger

Han forklarer at han ble dømt til 50 piskeslag for å kjøre med øl, 50 piskeslag for å drikke øl og 30 piskeslag for å ha kjøpt øl - til sammen 130 piskeslag. Onkelen til kona hans ble dømt til 50 piskeslag.

- Var naken
Mamandy sier at det er vanskelig å forklare hvordan det er å bli pisket. Straffeslagene ble utført med en elektrisk kabel.

- Da jeg ble straffet måtte jeg ta av meg klærne, jeg var naken. Jeg ble slått over hele kroppen. Den dagen var veldig, veldig vond, sier drammensbakeren.

Han forteller at han hadde vansker med å gå etter straffen. Han ble kjørt til sin bror, som er sykepleier, og ble pleiet av ham til han kunne reise tilbake til Norge.

Fire uker med smerter
Han sier at han slet med smerter i fire uker etter piskingen.

- Jeg måtte ta smertestillende midler i to uker. Til å begynne med gjorde alt vondt. Jeg hadde problemer både med å sove og spise, sier han.

I dag har han ingen fysiske merker etter piskestraffen. Han opplyser at de fysiske merkene etter straffen ble borte for cirka to og et halvt år siden.

LES OGSÅ:- Pisking vanlig i Iran

HTML EMBED
video_embed(3429);

- Vil ikke straffe
Espen Schaanning, professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo, lanserte pisking som alternativ til fengsel i boken «Den onde vilje allerede» i 2002. Siden den gang har han luftet synspunktet offentlig noen ganger.

Overfor Nettavisen medgir han at det er en spissformulering. Han er i virkeligheten motstander av å straffe kriminelle.

- Hva er straff? Jo, det er påføring av et onde. Det skal svi og gjøre vondt. Fengsel skjuler den smerten man blir påført. Om man skal påføre noen lidelse med vitende og vilje, så kan man like gjerne bruke pisk. Da får man iallfall se hva slags lidelse man påfører andre. Og smerten man påfører går over relativt raskt, sier Schaanning til Nettavisen.

- Fanger er enige
Schaanning har aldri blitt pisket selv og han kjenner ikke noen som har blitt det heller, men han sier han har snakket med fanger med lange fengselsdommer som har sagt at de ville ha foretrukket pisken fremfor årevis i fengsel.

Grunnen til at professoren kommer trekkende med pisken, er at pisking var en vanlig straffemetode i Norge tidligere.

- Men jeg vil jo ikke straffe folk i det hele tatt. Jeg har tro på rehabilitering og bruk av konfliktråd. Folk flest holder seg jo i skinnet fordi de har mye å miste på å bli tatt for kriminalitet. Det aller viktigste vi kan gjøre for å motvirke kriminalitet er å sørge for en rettferdig fordeling av godene i samfunnet. Det er alfa og omega, sier Schaanning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.