RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hematuri vanligvis ikke farlig

TV 2 Nyhetene gir deg de siste oppdateringene.

Heldigvis er de fleste lidelser der blod i urinen kan være symptom på uskyldige og godartede, sier urolog Einar Christiansen.

- Det finnes ingen grunn til å anta at kongen feiler noe alvorlig, men det er viktig at folk flest er klar over at blod i urinen må undersøkes omgående. Blødningen kan være tegn på stener i nyrene eller blæren. Det kan komme fra nyrebekken eller urinledere, sier urolog Einar Christiansen til NTB.

Christiansen leder Urologisk senter i Oslo og er spesialist på sykdommer i urinveiene hos menn.

- I sjeldne tilfeller er hematuri det første tegn også på alvorlige lidelser som svulster av forskjellig slag. Derfor er det viktig at menn som oppdager blod i urinen, straks søker lege, sier Christiansen.

- Jeg aner selvsagt ikke noe om kongens sykdom, men det normale i slike situasjoner er at man starter undersøkelsene med å utelukke de alvorlige diagnosene. Det gjøres vanligvis med systeskopi og røntgen. Som regel tar det kort tid å fastslå hva hematurien skyldes, sier urologen.

Han regner med at kongen vil gjennomgå systeskopi for å undersøke blæren, og i tillegg uranografi. Da benytter legene kontrastvæske før røntgenundersøkelsene av hele urinveissystemet. En nyere undersøkelsesmetode er computertomografi som kartlegger både de øvre og nedre urinveiene, melder NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere