RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hemmelige ETA-samtaler i Oslo

Sist oppdatert:
Kilder i regjeringen bekrefter at det holdes hemmelige møter mellom den baskiske separatistgruppen ETA og spanske myndigheter i Oslo.

Representanter for spanske myndigheter og den baskiske separatistbevegelsen møttes i Oslo for å innlede formelle forhandlinger. De forhandler nå i en villa utenfor Oslo, bekrefter TV 2 Nyhetenes kilder.

De hemmeligholdte samtalene, som norske myndigheter skal ha hatt kjennskap til, har dreid seg om avvæpning av ETA, skriver den spanske avisa ABC.

UD: - Ingen kommentar
Opplysningene kommer fra ikke navngitte spanske tjenestemenn. Norske myndigheter vil offisielt ikke kommentere opplysningene.

- Vi kommenterer ikke denne saken, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Jahnsen i UD til iOslo.no.

Men TV 2s kilder i regjeringsapparatet bekrefter opplysningene.

Norges tradisjon som fredsmekler skal være en viktig årsak til at samtalene finner sted i Oslo. Ifølge ABC ønsker ETA-medlemmene å dra symbolsk nytte av norsk erfaring fra mekling i internasjonale konflikter.

Ønsker baskisk selvstendighet
Den baskiske separatistgruppen ETA (Euskadi Ta Askatasuna) er listet som terrororganisasjon både av EU og USA. Gruppens erklærte mål er å etablere en selvstendig, sosialistisk stat for det baskiske folket i Spania.

ETA har utført flere bombeangrep mot sivile mål i Spania for, og det har vært jobbet lenge med en våpenhvile.

22. mars i år annonserte gruppen en permanent våpenhvile, men 23. september sa ETA at de ville fortsette å kjempe med våpen inntil de oppnådde sitt mål om løsrivelse fra Spania.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere