*Nettavisen* Nyheter.

- Henger i løse lufta

Foto: An-Magritt Moen (Nettavisen)

Barndomshjemmet kan trolig ikke reddes etter jordraset.

17.01.08 16:16

Det ene huset som ble evakuert etter raset i Hobøl onsdag kveld kan trolig ikke reddes. Det andre huset er heller ikke trygt for tilbakeflytting ennå.

Kondemneres
- Geologer har vært og boret her i dag, og de sier at det ene huset trolig ikke er beboelig mer. De er ikke ferdige med alle undersøkelsene ennå, og venter på geoteknikere som skal undersøke videre. Men det henger nærmest i løse lufta, så det er nok veldig tvilsomt, sier Jane Aa Halvorsen.

Hun bor i det andre huset, som ifølge geologene skal stå på fast grunn, men har ennå ikke fått lov å flytte tilbake.

- Jeg står på tomta nå og det er skikkelig rart. Men det gikk bra med alle og det er jeg glad for.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: An-Magritt Moen

Barndomshjemmet
Halvorsen var hjemme sammen med mannen da raset gikk.

- Vi hørte det buldre og løp ut for å se hva som skjedde. Raset tok med seg alt. Det var rart å se hagen bare forsvinne. Dette er barndomshjemmet mitt, jeg har bodd her hele livet.

Halvorsen løp tilbake for å redde ut bestemoren som bor i nabohuset og ringte så brannvesenet. Bestemoren hadde et illebefinnende samtidig som raset sto på, men det skal gå bra med henne nå.

Siden i går har Halvorsen og mannen bodd på hotell, mens bestemoren har vært på Hobøl bo- og behandlingssenter.

Ikke flere ras
Halvorsen sier det ikke skal være fare for flere ras, men at geologene ikke er sikre før de er ferdig med undersøkelsene.

- Jeg tror ikke det er fare for nye ras, det er slik jeg har forstått det. Men det kan ta en stund før vi kan reise hjem for det, sier Halvorsen.

Geologer har i dag vurdert hvorvidt stedet er sikkert, men ennå har ingen av beboerne fått klarsignal til å flytte tilbake.

Vannmengder
Onsdag kveld klokken 20.30 gikk det større jordraset. De to boligene ligger et par kilometer nord for Tomter sentrum i Hobøl kommune i Østfold.

Jordraset har mest sannsynlig sammenheng med de store vannmengdene i området. Vannstanden i Hobøl-elva var onsdag den høyeste på 20 år. Normalt går 5000 liter vann i sekundet i elva, onsdag gikk 80.000 liter vann i sekundet.

Flom har rammet flere steder på Sør- og Østlandet, og flere veier har vært stengt på grunn av vannmengden. Her kan du se hvilke veier som vegvesenet holder stengt på grunn av flom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag