- Her er det fritt fram

David Aleksander Toska forklarte seg i dag om hvordan han oppdaget inngangsbilletten til Nokas-bygget.

17.10.05 15:43

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): David Aleksander Toska trodde ikke sine egne øyne da han så at det kun var et vindu mellom ham selv og bankhvelvet i Nokas-bygget.

- Jeg ser inn gjennom vinduene. Da får jeg mildt sagt sjokk. Da ser jeg rett inn på hvelvet. Jeg har gått fra gaten, gjennom dør og så er det bare vindu mellom meg og hvelvet. Følte det var helt ekstraordinært. Hadde aldri sett noe lignende, sa Toska i sin forklaring mandag.

Toska har kastet lusekoften og stilte i dag i vitneboksen i en hvit høyhalset genser. Toska virker opplagt og tydelig. Han snakker på halvveis bergensdialekt, med innblanding av østlandsk.

Med bilder av bakgården til Nokas-bygget tegner og forklarer Toska hvor han oppholdt seg og hvilke vinduer han snuste på.

HTML EMBED
56-åring fra Svelvik25-åring fra StavangerThomas Thendrup (33)Johnny Thendrup (40)Dan Pettersen (30)Alf Henrik Christensen (43)Lars-Erik Andersen (28)Ikmet Kodzadziku (25)Ridvan Halimi (26)Metkel Negassie Betew (26)Erling Mathias Havnå (47)Kjell Alrich Schumann (39)David Aleksander Toska (29)Åpnes i pdf-fil

- Her er det klart at her må det gjøres noe. Her må det skje ett eller annet. Denne sjansen kan jeg ikke la gå forbi, sa Toska.

Skjebnesvangert
Etter å ha forkart seg om hvorfor han kom til Stavanger for å slippe en sikker pågripelse i forbindelse med flere pågående saker mot ham. Og mens hans samboer og sønn var i Oslo brukte Toska tiden på å undersøke lokalene til Norges Bank i Stavanger.

Etter å ha oppdaget en bakgård, kom han tilbake en tidlig morgen.

- Det mest skjebnesvangre jeg gjør den dagen er vurderingen av glasset. Jeg går helt inn til vinduet og titter ned i sprekken i nedre kant. Jeg får inntrykk av at det var kun én centimeter tykt. Det fremstår som helt ordinært kjøkkenvindu, sa Toska.

- Men det er ikke slik at jeg tror det er det. Jeg ser at det er det, fortalte 30-åringen.

- Dette er viktig
Han forklarer feilobservasjonen med at i tillegg til å være en centimeter tykt, er vinduet helt blankt og ikke grønnskjær slik mange sikkerhetsglass er.

- Så du tror det er et helt ordinært vindu? spurte dommer Helge Bjørnestad.

- Jeg vet! Det er jo for meg helt vannvittig. Men det er et synsbedrag, sier Toska.

Han sa at han har bedt om at det tas bilde av listen vinduet låg i.

- Dette er veldig viktig. For det er veldig skjebnesvanger, sa Toska.

Han sa også at mens han undersøker bakgården bak Nokas-bygget, fant han en søppel.kontainer som har flere hundre kilo med makulerte sedler.

- Jeg tenker «Jøss. Her er det fritt fram. Her er det ikke meningen at noen skal være». Men det var det jo heller ikke, sa Toska.

Kjøpte spionkamera
Mens Toska gikk og vurderte hvordan han skulle slå til mot Nokas, forteller han at han gikk til innkjøp av et spionkamera som etter planen skulle filme alt som skjedde inne i Nokas-hvelvet for på den måten få oversikt over aktiviteten.

- Stor forskjell på teori og praksis. Utstyret ble veldig stort og det trengte strøm. Jeg kunne jo ikke gå inn med en elektriker i bakgården, så jeg droppet hele greien, sa Toska.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.