- Her låses barn inne ulovlig

ÜLOVLIG?: Advokatforeningen mener barn låses ulovlig inne på utlendingsinternatet på Trandum. Dette bildet er fra Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) besøkte internatet i 2013.

ÜLOVLIG?: Advokatforeningen mener barn låses ulovlig inne på utlendingsinternatet på Trandum. Dette bildet er fra Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) besøkte internatet i 2013. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Advokatforeningen mener barn ulovlig låses inne på utlendingsinternatet Trandum. I løpet av fjoråret var 307 barn innelåst.

22.03.15 08:29

Asylsøkere som skal uttransporteres fra landet, må først innom Trandum, som ligger ved Gardermoen. Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg besøkte internatet i november i fjor, og skrev i januar et brev til Justisdepartementet.

Les også: 15 innsatte satt i arrest etter Trandum-opptøyer

«Under besøket ble vi gjort kjent med at de internerte låses inn på cellene mellom kl. 21 og kl. 8.00. Innlåsingen gjelder også familier med barn og aleneværende barn,» heter det i brevet, skriver VG.

– Vi kan ikke se at de har hjemmel i lov om å låse inn mennesker rutinemessig slik det gjøres i dag, sier leder for utvalget, Mette Yvonne Larsen til avisen.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i justis- og beredskapsdepartementet mener departementet ikke bryter loven ved å låse inn barnefamilier på Trandum.

– Dagens lovgiving åpner for å låse inn barn når det er tvingende nødvendig, sier han til avisen.

Politiets utlendingsenhet opplyser at 70 prosent av barna kun satt på Trandum et døgn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.