RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hjelp, jeg har influensa

Sist oppdatert:
Jeg er tung i hodet, har hodepine og vondt i musklene. Vinterinfluensaen har kommet til Norge.

- Jo , du har nok influensa. Dette er helt typiske symptomer, sier overlege Bjørn G. Iversen i Folkehelseinstituttet til TV 2 Nettavisens journalist.

Sammen med en rekke nordmenn i helseregion Sør, fortrinnsvis Vest-Agder og Buskerud, og Nord-Norge, må jeg trolig belage meg på å holde sengen i helga. For nå er den her.

Rapporter Folkehelseinstituttet har hentet inn fra legekontorene i forrige uke, viser at 1,3 prosent av de syke fikk konstatert influensa. Utenom sesongen er andelen på 0.5 prosent. Da fjorårets influensasesong var på topp, ble det registrert 4.5 prosent av pasientene som hadde influensa.

Vask hendene
Influensaviruset smitter direkte gjennom dråpesmitte og indirekte via hender.

- Det viktige nå er at du kommer deg hjem og synes synd på deg selv. For du kommer trolig til å bli verre. Og i mellomtiden må du ikke hoste på kollegene dine og være flink til å vaske hendene, sier Iversen.

Heldigvis er årets influensavirus, kalt Shanghai etter en influensavaksine, trolig av type B. Det er den milde typen.

- Symptomene vil trolig være litt mildere enn med type A. Og de som er vaksinert, vil få god effekt av vaksinen, sier han.

I tillegg til hodepine, verkende muskler og feber, er influensaen forbundet med frysninger, slapphet og hostekuler.

For å unngå å bli smittet, bør du unngå å treffe andre mennesker. Og det kan jo bli en utfordring, ifølge overlege Iversen.

Kan være farlig
I år er det rekordmange som har vaksinert seg, hele 600.000. Disse vil trolig merke lite til sykdommen. Verre er det for dem som er voksne eller i risikogruppene. Influensa kan føre til alvorlige komplikasjoner for gamle og syke, som sykehusinnleggelse og i verste fall dødsfall.

- Diabetikere, folk med alvorlig sykdom og hjerte- og luftveislidelser kan bli rammet av komplikasjoner som lungebetennelse. Barn får gjerne sykdommen mye lettere. For unge, friske mennesker er ikke influensaen farlig, bare ubehagelig, sier Iversen.

Det finnes to medikamenter på markedet som hjelper mot influensasymptomene, Tamiflu og Relenza. Men disse fås kun på resept og må tas innen 48 timer etter at influensaviruset har begynt sin herjing i kroppen.

Slappe av
- De færreste av oss gidder å dra til legen for å ordne medisin. Men det er det viktig å holde seg i ro og la kroppen bruke energi på å bli frisk igjen. Det hjelper. Dessuten å holde seg borte fra jobb, slik at en ikke smitter andre enn familien, sier Iversen.

Får du ordentlig influensa, må du regne med å være syk i mellom 3-5 dager. Sykdomsperioden varierer fra person til person. Hvert år rammes mellom 5 og 10 prosent av den norske befolkning.

- God bedring! Sier Iversen.

Journalisten går hjem til senga.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere