RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hjelpen til etterlatte er for dårlig

Foto: Flickr: The Rhumb Line (Privat/CC)
Sist oppdatert:
Landsforeningen for etterlatte ved selvmord slår alarm. - Nå må selvmord på dagsorden, sier generalsekretæren.

Nettavisen har den siste tiden fokusert på de høye selvmordstallene. Årlig tar om lag 500 personer livet sitt i Norge, flest menn, men også mange kvinner.

Men det er mange flere som rammes av et selvmord, både pårørende, venner og kolleger, anslagsvis mellom 5000 og 6000 personer hvert eneste år.

- En uholdbar situasjon
Landsforeningen for etterlatte ved selvmord, LEVE, opplever stor pågang fra de mange etterlatte. Men med bare 2,5 ansatte, og ellers knappe ressurser, får de ikke gitt den hjelpen de hadde ønsket.

- Det er egentlig en uholdbar situasjon, sier generalsekretæren i LEVE, Lillian Erichsen, til Nettavisen.

LEVE får årlig et generelt driftstilskudd fra staten. Men summen de får, er altfor lav i forhold til alle arbeidsoppgavene foreningen har, ifølge Erichsen.

- Andre frivillige organisasjoner får da også et tilskudd per medlem. Men jeg kan på ingen måte gå ut å si at jeg ønsker meg flere medlemmer. Det vi trenger er mer forutsigbare rammer, sier generalsekretæren.

Erichsen forteller at de ansatte bruker mye tid på å utarbeide ulike prosjekter, for forebygging av selvmord og bedre hjelp til de etterlatte, men at de ikke alltid rekker å følge dette opp.

Les også: - Selvmord må ikke glemmes

- Faller mellom to stoler
Hun mener det haster med å få selvmord mer på dagsorden.

- Vi får daglig tilbakemelding fra etterlatte som ikke føler seg betjent. De får ikke rett hjelp, og blir bare sittende der. Hjelpen er ikke god nok, sier Erichsen.

Ifølge Erichsen så svikter samfunnet de etterlatte på flere områder. Hun mener selvmordsforebygging og en sikring av bedre helsetjenester til de etterlatte, nå må prioriterers høyere.

- LEVE ansatte meg som generalsekretær med den begrunnelsen at vi må snakke om det tabubelagte temaet. Vi må gjøre dette til en helsepolitisk sak, og til en samfunnsdebatt, sier Erichsen.

Kvaliteten på krisetjeneste i kommunene, varierer også veldig, ifølge henne.

- Det er ofte slik at politi, prest og helsetjenesten ikke snakker sammen, og de etterlatte faller mellom to stoler. Vi har derfor bedt om et møte med Kommunens sentralforbund om kvaliteten på krisetjenestene, sier hun.

- Rammer alle samfunnslag
Erichsen karakteriserer de mange selvmordene som et stort samfunnsproblem.

- For når over 500 mennesker tar livet av seg årlig, så rammer det minst 5000 til 6000 tusen personer, som etterlatte, familie, venner og kolleger. Det rammer veldig bredt, det rammer i alle samfunnslag og i alle aldre, sier generalsekretæren, og fortsetter:

- Vi må få dette på dagsorden. Hvorfor har vi så høye selvmordstall i et av verdens beste land? Hvorfor er det flere menn enn kvinner som tar livet sitt? Og hvorfor er det en topp mellom 20 og 30 år? undrer hun.

- Vi er i en positiv dialog
Men for å få nettopp selvmord på dagsorden, og for å be om mer midler, ba LEVE om et møte med helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og helsedirektør Bjørn-Inge Larsen i vår.

Møtene fant sted i henholdsvis mars og juni.

- Da vi møtte helseministeren og helsedirektøren viste de en veldig interesse for det arbeidet vi gjør. Vi er i en positiv dialog og har fått positive signaler, men har ennå ikke fått et formelt svar på om vi får mer forutsigbare midler, sier Erichsen.

LEVE ba også om et møte med helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, og med helsefraksjonen til de tre rødgrønne regjeringspartiene.

Fraksjonen sa ja til et møte, mens helsekomiteen ikke hadde anledning.

- Vi kan ikke love penger
Stortingsrepresentant Sonja Mandt (Ap) er medlem av den rødgrønne helsefraksjonen - og helse- og omsorgskomiteen.

Hun deltok på møtet med LEVE på vårparten, men sier hun ikke kan love økte midler til foreningen.

- Selvfølgelig ønsker de fleste som møter oss mer penger, og det tar vi med oss videre i arbeidet med budsjettet. Men vi kan ikke sitte å love mer penger over bordet. Det gjør vi aldri, sier Mandt til Nettavisen.

Mandt påpeker samtidig at møtet var veldig nyttig.

- Det er veldig viktig for oss å høre hvordan de driver, hva slags formål de har og hva de oppnår. Jeg har stor respekt for den jobben de gjør, sier Ap-politikeren.

- Har stor forståelse, men..
Mandt vektlegger at det er de store linjene som legges i statsbudsjettet, og at det derfor er viktig at LEVE som alle andre foreninger søker på de postene i budsjettet som allerede eksisterer.

- Forstår du at LEVE ønsker mer forutsigbare økonomiske rammer?

- Det har jeg stor forståelse for, for det er et stort arbeid de gjør. Men det er ikke slik vi jobber. Mellom budsjettene sitter vi ikke på noen penger, og jeg vil ikke forskuttere om det i det hele tatt er noen midler til dette. For siden alle som kontakter oss ønsker mer, blir det snakk om en prioritering, sier Mandt til Nettavisen.

Hun er enig med foreningen i at selvmord må mer på dagsorden.

- Det er et viktig tema. Det er veldig viktig at de snakker om det og får det åpent, for dette har vært veldig tabubelagt. Da er det gull verdt å ha en slik forening, sier hun.

Vil også møte Høie
Lederen av helse- og omsorgskomiteen, Bent Høie (H), uttalte til Nettavisen i forrige uke at vi må fokusere mer på årsakene til selvmord.

Han sa vi måtte ha mer åpenhet om psykiske lidelser, som er hovedårsaken til de tragiske dødsfallene. Han mente også at helsetilbudet til de som sliter, er for dårlig.

Les saken: - Vi må ha mer åpenhet om psykiske lidelser

- Det er jo mye hjelp å få i dag, men tilbudet er ikke godt nok utbygd. Derfor må vi løfte fram det, sa Høie.

Generalsekretæren sier hun også ønsker å møte Høie, siden de ikke fikk møtt hele komiteen.

- Det er gledelig at Bent Høie nå er opptatt av det vi arbeider for, siden han ikke hadde anledning til å møte oss da vi ba om et møte, sier Erichsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere