RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hjernen min kobler av og til feil

Foto: Berit Roald (Scanpix)
Sist oppdatert:
Høyre-leder Erna Solberg er åpenhjertig om egen dysleksi, og hamrer løs på Åslaug Haga.

Torsdag fyller Høyre-leder Erna Solberg 50 år, og i den forbindelse debuterer hun som forfatter.

I boka «Mennesker, ikke milliarder» skriver Solberg om sitt politiske liv, og er svært åpenhjertig om sine egne skriveproblemer.

- Jeg får mange meldinger også fra høyrefolk, om at det ikke sømmer seg å skrive feil når man er leder for et skoleparti. Jeg kan ikke ta meg nær av det. Jeg har forsonet meg med at hjernen min av og til kobler feil, skriver Solberg i boka.

- Har kun light-utgaven
Solberg forteller at hun har hatt problemer med stavingen helt siden barndommen, og at ordene satt i hodet, men på vei til papiret så byttet bokstavene ofte plass.

- Jeg vil understreke at jeg kun har light-utgaven av dysleksi, og at det er mange som har langt større utfordringer enn jeg. Men jeg skriver ikke alltid feilfritt, for eksempel når jeg legger ut et blogginnlegg sent på kvelden. Da får jeg kritikk, skriver hun.

Først da hun gikk på gymnaset, forsto Høyre-lederen at hun hadde betinget dysleksi.

- Jeg gikk på språklinjen og fikk høre at jeg burde skrive enklere fordi jeg ikke mestret språket godt nok til å skrive så komplisert som jeg prøvde på. Men jeg forsto jo språket, derimot hadde jeg problemer med å stave riktig, står det i boka.

- Fikk null i fransk
Staveproblemene førte blant annet til at hun fikk null i fransk skriftlig, men fire i muntlig.

- Jeg ble irritert på meg selv over alle de røde strekene. Det hjalp så lite med mange fine tanker når jeg ikke klarte å uttrykke meg skriftlig, skriver Solberg.

Hun forteller at hun ikke ble trodd av legen sin.

- Fransklæreren min anbefalte at jeg sjekket om jeg hadde dysleksi, men legen avviste problemet. «Ta deg sammen», var beskjeden. Det provoserte min mor, som ellers ikke lar seg provosere. Hun fikk ordnet en henvisning til spesialist, jeg ble testet og fikk diagnosen, skriver hun.

50-årsjubilanten sier hun opplevde det som svært demotiverende når hun bare fikk tilbakemelding på skrivefeilene da hun leverte stiler, og ikke på det gode innholdet.

- Jeg oppfordrer alle elever som opplever det, til å ta det opp med læreren, skriver hun.

- Haga fikk herje fritt
En av de politiske motstanderne som får gjennomgå i boka, er tidligere senterpartileder Åslaug Haga.

- Jeg synes det er forbausende at Arbeiderpartiet og SV lot Haga herje så voldsomt, skriver Solberg.

Etter fire år som kommunalminister overlot Solberg statsrådkontoret til Haga i 2005. Solberg, som fikk tilnavnet «Jern-Erna» da hun var minister, legger absolutt ikke skjul på sin skuffelse over hvordan Haga videreførte hennes jobb.

- Jeg fleipet litt med dette tilnavnet og sa: "Nå kan du herje fritt". Det gjorde hun også, ved å reversere en rekke av de gode prosessene vi hadde satt i gang. Det mest alvorlige var alt hun gjorde for å hindre at vi fikk en mer rasjonell og fornuftig kommunestruktur i Norge, skriver Solberg i boka.

Solberg skriver at de hadde en konstruktiv dialog med en rekke av landets kommuner.

- Jeg følte at forståelsen for hvorfor det var viktig å lage en mer rasjonell kommunstruktur var i ferd med å sige inn. Vi hadde hatt et godt samarbeid om dette med Kommunens Sentralforbund. Men så snart Senterpartiet inntok kommunalministerposten, ble dette arbeidet stoppet, skriver hun.

- Senterpartiet raserte mye
Flere millioner kroner hadde blitt brukt på å utrede hva som burde gjøres med kommunestrukturen, og det ble ifølge Solberg innført noen gulrøtter, som skulle stimulere de kommunene som jaktet på mer rasjonelle løsninger.

- Alt dette ble tatt vekk av Åslaug Haga, skriver hun i boka.

Solberg sier hun er forundret over Senterpartiet:

- Jeg var sikker på at Senterpartiet kom til å rasere mye, men at det skulle gå så langt, hadde jeg ikke forventet. Mange av kommunene som var i gang med prosessene, ble skuffet. (...) Med et pennestrøk ble alt gjort om, og til og med Hagas egne ordførere rundt omkring i småkommunene reagerte, skriver jubilanten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere