*Nettavisen* Nyheter.

- Hjernevasking i Forsvaret

Foto: Scanpix/EPA/SYED JAN SABAWOON

Soldatpappa Knut Bjørnevik stiller spørsmål ved rekrutteringsmetodene til Forsvaret når de verver 19- og 20-åringer til utenlandstjeneste.

10.12.06 12:06

Bjørneviks sønn (19) skal selv reise til Afghanistan. Det respekterer faren, sier han til Dagbladet.

- Likner på hjernevasking
Han reagerer imidlertid på Forsvarets rekrutteringsmetoder, og har sendt et brev til forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vedrørende disse.

«De fleste tenåringer vokser opp i trygge beskyttede nærmiljøer uten å oppleve hvor hardt og brutalt livet kan være for mange av deres jevnaldrende som er bosatt i krigsherjede land. Mange av dem har knapt nok registrert et dødsfall i sitt eget nærmiljø, og den eneste elendigheten de har sett så langt har vært en tigger eller en narkoman. (...) Som forelder med nærkontakt med tenåringer mener jeg at det er uforsvarlig å sende en 19-åring til en krigssone. Jeg reagerer også på at rekrutteringsarbeidet starter når de som 18 åringer kommer inn i Forsvaret hvor de treffer eldre befal som har vært ute i slike oppdrag. Dette likner på hjernevasking av barn», skriver Bjørnevik i brevet.

Bør aldersgrensen heves?
Han mener blant annet at aldersgrensen for å reise på slike oppdrag burde være på 25 år, og oppfordrer foreldre til å be barna om å la være å gjennomføre verneplikt.

Henvendelsen ble sendt av gårde 19. oktober, men 10. desember er det fremdeles ikke kommet noe svar, skriver Dagbladet.

Ifølge forsvarsminister Strøm-Erichsen dreier det seg om en e-post som ble sendt 29.oktober, og ikke den 19., slik Dagbladet melder.

Vil svare personlig
Forsvarsministeren befinner seg søndag på Nobels fredspris-utdelingen. Hun ønsker ikke å gå nærmere inn på henvendelsens innhold i mediene.

- Jeg vil svare Bjørnevik direkte, og ikke nå gjennom media, men mer generelt vil jeg si at styrkene vi sender til internasjonale operasjoner er robuste, godt utrustet og godt trent for jobben de skal gjøre. Sikkerheten til våre soldater er alltid høyt prioritet, og de følges opp før, under og etter tjenesten, sier hun.

Hva gjelder verneplikten, har forsvarsministeren denne kommentaren til Nettavisen:

- Verneplikten er en sentral del av det norske forsvarskonseptet, og kravene til kompetanse og kvalitet har økt de senere år. Soldatene som deltar er over 18 år, har meldt seg frivillig, gjennomgått en omfattende seleksjonsprosess og er utdannet over tid sammen med dem han eller hun skal reise ut sammen med.

Er det forsvarlig å sende 19-åringer på såkalte fredsbevarende oppdrag i utlandet?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag