RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Holder KOLS-pasienter for narr

Sist oppdatert:
Leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Harald T. Nesvik (Frp), mener regjeringen svikter KOLS-pasientene med den nye ordningen for KOLS-medisin.

- Jeg er sterkt bekymret for det som skjer. Jeg mener dette er i strid med Stortingets flertallsvedtak i 2005 i forhold til blåreseptordningen. I det forslaget som er på høring, har man fortsatt ikke individuell refusjon i forbindelse med KOLS. Og det var det som var flertallets ønske, sier Harald T. Nesvik til TV 2 Nettavisen.

Interesseorganisasjonen Lunger i Praksis frykter at endringene i ordningen kan føre til at KOLS-pasienter mister medisinen sin. Konsekvensene kan i verste fall bli dødsfall

Svikter i regjering
- Bondvik-regjeringen klarte ikke følge opp flertallsvedtaket, som SV, Ap, Frp og Sp sto bak. Nå greier tydeligvis den nye regjeringen heller ikke dette. Konsekvensen av det forslaget som nå fremkommer, er at behandlingstiden for å få medisinen blir for lang, og at pasienten dermed blir skadelidende, sier Nesvik.

Han var selv med på å få til at det skulle lages en nasjonal strategi for KOLS-sykdommen i Norge.

- Blåreseptforslaget er i strid med de signalene som er tenkt i forhold til denne strategien. Alle er enig om strategien, så Jeg mener at regjeringen svikter KOLS-pasientene som pasientgruppe og holder dem for narr, sier han.

Frps helsepolitiske talsmann vil følge saken med et møte med Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke over helgen for å høre deres syn.

- Jeg er veldig skeptisk til den behandlingen saken har fått. Jeg har ikke selv sett den endelige forskriften. Men den skal jo ikke opp i Stortinget på nytt.

Ny debatt
Nesvik mener man må ta en ny diskusjon på hele blåreseptordningen i forhold til den nasjonale strategien. Han er heller ikke tilhenger av at det skal spares inn 100 millioner kroner gjennom endringer i blåreseptordningen.

- Vi er oljenasjonen Norge, og vi tar de sykeste, de som har det vanskelig- de kroniske pasientene, og lar dem få svi. Vi innfører i tillegg egenandel på fyrsioterapi-behandling. Jeg mener dette er direkte uansvarlig. Jeg kunne brukt sterkere ord, men jeg veter foreløpig. Men jeg beklager dette overfor norske pasienter, sier han.

Vil ha refusjon
Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) mener det bør gis automatisk refusjon av utgifter til kombinasjonspreparater for pasienter med alvorlig KOLS, på samme måte som for pasienter som lider av astma.

NAAF mener man ikke utelukkende kan se på kostnad per dose medikament, men at man også må ta hensyn til de samfunnsmessige konsekvenser, når refusjon for viktige legemidler skal vurderes.

NAAF viser til det faktum at svært mange pasienter med alvorlig KOLS opplever en meget positiv effekt i forhold til de medisinene som Legemiddelverket vil endre refusjonsordningen på.

Statens legemiddelverk har også foreslått en obligatorisk undersøkelse, såkalt spirometritest av pasienter for pasienter som har luftveislidelser, før man stiller dioagnose atsma eller KOLS. NAAF støtter dette i utgangspunktet, men mener likevel at det ikke skal være et krav om en slik undersøkelse før man kan få refusjon av medisiner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere