RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Homodebatten kan støte vekk velgere

Sist oppdatert:
- Den pågående homodebatten kan føre til at KrF støter fra seg en del velgere, sier tidligere leder Valgerd Svarstad Haugland.

Kulturministeren tror oppmerksomheten rundt den nyvalgte lederen Dagfinn Høybråtens standpunkt til homofilt samliv kan slå ut på to måter:

- Debatten kan virke samlende innad i partiet, men kan også føre til at KrF støter fra seg en del velgere, sier Svarstad Haugland til Bergens Tidende.

Tydeligere
- Jeg har hørt Høybråten si at han ønsker et tydeligere, men ikke et smalere KrF. Min visjon som leder var at partiet også skulle nå ut til velgere med et annet ståsted. Jeg har fått inntrykk av at Høybråten er enig med meg her, sier Svarstad Haugland.

At partiet ser ut til å seile i medvind etter at hun overlot ledervervet til Høybråten, kommenterer Valgerd Svarstad Haugland slik:

- Det er en kjensgjerning at partier som skifter leder, ofte får et løft i tiden etterpå.

Trosfrihet
På årsmøtet tok hun et kraftig oppgjør med kreftene som ønsker å forby religiøse symboler på skoler, enten det er skaut eller Davidsstjernen.

- Vi må konstatere at trosfriheten er truet også i vår egen verdensdel, ja også i Norge. Alle må få uttrykke troen sin, så lenge det skjer innenfor rammen av norsk lov. Å forby alle religiøse uttrykk er et slag mot menneskerettighetene, sier kultur- og kirkeministeren.

Hun er særlig provosert over Fremskrittspartiet som vil forby muslimske jenter å bære skaut på skoler, men samtidig sier ja til Davidsstjernen.

- Det henger ikke på greip, sier Svarstad Haugland.

Kulturministeren er også rystet over utspillet fra Karita Bekkemellem Orheim (Ap), som har tatt til orde for å nekte Misjonsforbundet sin del av kirkeskatten. Ap-politikeren mener det må være «nulltoleranse mot det Misjonsforbundet sentralt gir uttrykk for».

- Hvordan kan man gjøre seg til talsmann for et tolerant samfunn, og samtidig legge ned veto mot andre sin rett til å mene noe annet enn seg sjøl, sa Svarstad Haugland i talen.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere