*Nettavisen* Nyheter.

- Homofile blodgivere er uaktuelt

Jon Alvheim, Stortingsrepresentant, Frp

Sosialkomiteens leder, John I. Alvheim (Frp), slakter Knut Arild Hareide (KrF) sitt forslag om å åpne for at homofile får være blodgivere.

23.09.03 15:24

Menn som har sex med menn, står øverst på listen over de som ikke får gi blod. På andre og tredje plass står sprøytenarkomane og prostituerte.

- Ikke gjennomtenkt
- Å åpne for at homofile kan være blodgivere, er særdeles lite faglig gjennomtenkt og må derfor avvises, skriver Alvheim i en pressemelding.

Alvheim avviser at dette dreier seg om fordommer eller diskriminering.

- Det handler om sikkerhet og trygghet for dem som skal motta blodtransfusjon. Både nasjonalt og internasjonalt er homofile som har sex med hverandre, betraktet som en risikogruppe i forhold til hiv og aids, sier han.

KrF sier ja

Nestleder i KrF, Knut Arild Hareide, sier til TV 2 Nettavisen at det virker diskriminerende at homofile menn ikke får gi blod.

- Det synes jeg virker diskriminerende, og jeg ønsker gjerne at homofile får muligheten til å gi blod. Men dette bør skje på bakgrunn av en faglig vurdering. Vi trenger blodgivere, og da er det viktig at vi får ordnet opp i forhold til disse retningslinjene, sa Hareide.

Kr.F.-nestlederen vil ta saken opp med Helsedepartementet. Han mener at Helsedepartementet bør gi fageksperter ansvaret for å vurdere spørsmålet.

- Dette bør vurderes

Alle blodgivere blir testet for hiv og hepatitt, opplyser avdelingsoverlege Hans Erik Heier ved Blodbanken i Oslo til TV 2 Nettavisen.

- Men ingen medisinsk test vil noen gang bli sett på som hundre prosent sikker. Regelverket sier at homofile ikke får gi blod fordi de blir sett på som en risikogruppe. Om dette er riktig, og om dagens tester er sikre nok til å tillate homofile blodgivere, er et spørsmål som bør vurderes, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.