RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Homofile fortjener å drepes

Foto: Fred C. Gjestad (Aftenposten)
Sist oppdatert:
Mohyeldeen Mohammad, som holdt hovedappellen under demonstrasjonen mot Dagbladet sist fredag, mener homofile fortjener dødsstraff.

Mohammad (24) sier til Klassekampen at han støtter opprørerne i al-Shaabab i Somalia, som nylig steinet en mann til døde.

- Etter det jeg kjenner til var den personen homofil, og det er den straffen han da fortjener. Det er det standpunktet enhver muslim er påtvunget gjennom sin religion, sier Mohammad til avisen.

Mohammad avviser tirsdag å utdype sine synspunkter overfor Nettavisen.

- Ikke representative holdninger
Flere norske muslimer tar avstand fra hans uttalelser, både de han kom med i sin appell på Universitetsplassen fredag og uttalelsene om homofile til Klassekampen. Shoaib Sultan, genalsekretær i Islamsk Råd Norge, sier Mohyeldeen Mohammads uttalelser ikke er representative.

- Islamsk Råd Norge tar avstand fra de radikale holdninger som Mohyeldeen Muhammad fremviser. Disse er ikke representative for våre medlemsorganisasjoner eller den jevne muslim, som setter pris på de rettigheter det demokratiske Norge gir oss alle anledning til å leve i tråd med våre verdier.

Generalsekretæren kritiserer også mediene for å gi Mohammad og hans synspunkter så mye spalteplass:

- Vi håper at den unge mannen med litt mer modenhet vil komme til å oppnå en bedre forståelse av sin religion og verden rundt ham. I mellomtiden er det siste han trenger at mediene konkurrerer om å gi ham en plattform, skriver han i en epost til Nettavisen.

Les: Boikottet Dagbladet etter Muhammed-tegning

Sharia
24-åringen Mohyeldeen Muhammad bor i Larvik og har bakgrunn fra Irak. Han studerer for tiden sharia i Saudi-Arbia. Han sier demokrati ikke har plass i islam, ettersom religionen forbyr menneskeskapte lover. Den eneste som kan komme med lover, er Allah. Mohammed sier til avisen at de som mener islam er forenlig med demokrati, er hyklere eller frafalne.

Mohammad holdt hovedappellen da nærmere 3000 muslimer demonstrerte mot at Dagbladet hadde gjengitt en tegning der profeten Muhammed var karikert som en gris, på forsiden av avisen 3. februar.

Tegningen var hentet fra en nettside som politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde lenke til.

- Ingen trussel
Under appellen advarte blant annet Mohammad mot at terrorangrep kan finne sted også på norsk jord, noe som førte til at flere politikere, inkludert utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), tok avstand fra uttalelsene.

- Politikerne sover i timen og hører ikke på sitt eget sikkerhetspoliti. De sier at terrortrusselen øker og øker. Det var det som var bakgrunnen for appellen jeg holdt. Jeg understreket jo også at det ikke var en trussel, men en advarsel.

Les: - Det var uklokt og uansvarlig

Les: Imam møter Dagbladet

- Tar avstand fra uttalelsene
En av dem som reagerer på Mohyeldeen Mohammads uttalelser er Per Bartho Hansen, som også holdt appell på Universitetsplassen fredag.

- Jeg tar avstand både fra hans uttalelser om 11. september og uttalelsene om homofile, sier den 21 år gamle konvertitten til Nettavisen.

- Det han sier er dessverre en gavepakke til mobbing av muslimer, og det tar oppmerksomheten bort fra det faktum at vi gjennomførte en rolig og flott demonstasjon som også politiet sa seg fornøyd med, sier Bartho Hansen.

Nei til dialog med radikale islamister
Mohammads kommentar om homofile får også stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen (H) til å reagere.

- Det er kvalmende. Jeg har ikke andre ord for det. Et gufs fra de mørkeste avkroker, skriver han på sin blogg konservativ.no .

Røe Isaksen skriver at radikale islamister er et lite mindretall blant muslimer i Norge, men peker på at det er også nynazistene blant hvithudede nordmenn.

«Ytringsfriheten gir en rett til å ytre, men ingen plikt til å godta. Derfor er det helt fint at 3000 muslimer demonstrerer (stort sett fredelig) i Oslos gater. På samme måte må vi reise oss og rope ut vår protest mot uttalelsene som Mohammad kommer med. Dialog? Nei. Ikke med folk som mener at homofile fortjener å dø utelukkende fordi de er homofile. Nettopp fordi vi skal ha en sivilisert dialog med det muslimske samfunnet som helhet, er det påkrevet at slike uttalelser ikke møtes med slapp resignasjon», skriver Røe Isaksen i sin blogg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere