RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Homofile skal ikke registreres

Sist oppdatert:
Kunnskapsministeren forsikrer at han ikke vil lage register der en kan se hvilke elever som er homofile.

Opposisjonen i Stortinget gikk til frontalangrep mot kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) i Stortingets spørretime onsdag.

Årsaken er at han har sendt ut et lovforslag på høring der regjeringen foreslår å opprette et sentralt elevregister hvor sensitiv informasjon fra Elevundersøkelsen og Nasjonale Prøver skal kunne samles.

Formålet skal være forskning, men både Justisdepartementet og Datatilsynet har advart sterkt mot at et slikt register kan bli misbruk.

- Må makuleres
Derfor gikk Bent Høie (H) sterkt ut mot kunnskapsministeren da statsråden møtte i Stortinget.

- Dette er kanskje det groveste anslaget mot at store mor skal følge deg hele livet, sa Høie. Stortingsrepresentanten ba statsråden forsikre at han ikke bare skal legge lovforslaget i en skuff, men putte det i departementets makuleringsmaskin.

- Må lese bedre
Men dét ville Solhjell slett ikke. Han påpekte derimot at Høie ikke har lest lovforslaget godt nok.

- Vi kommer ikke til å opprette et register der for eksempel seksuell legning og religiøs tilhørighet blir registrert på individnivå. Hvis Høie leser de neste setningene i høringsnotatet ser han at det står at det ikke er nødvendig å lage dataene på individnivå. Det skal ikke være mulig å spore opplysningene tilbake til individer, sa Solhjell.

Statsråden framholdt at Datatilsynet forstår lovforslaget feil og at han har en jobb å gjøre siden det er blitt misforståelser om forslaget.

Her kan du lese lovforslaget

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere