*Nettavisen* Nyheter.

- Homofili er en synd

Foto: Arild Hansen (Telemarksavisa)

- Bibelen har satt noen rammer for seksualitet, sier rektor.

19.01.13 12:44

SKIEN: (Telemarksavisa): Lederne for de kristne privatskolene i Telemark tar avstand fra det omstridte undervisningsheftet ved Kvitsund gymnas. De tar også avstand fra homofili og abort.

- Å leve ut homofili, er en synd. Vi ansetter ikke praktiserende homofile.

Les saken i TA.no

Det sier rektor ved Skauen kristelige skole i Skien, Karsten Grytnes.

Privatskolen har 170 elever fra 1. til 10. trinn. Grytnes mener rektor ved Kvitsund gymnas har håndtert saken om det omstridte undervisningsheftet på en god måte.

Les også: - Skolen driver homohets

- Hvis heftet ikke er godkjent, er det helt riktig å trekke det. Men jeg kjenner ikke innholdet i det aktuelle heftet

- Hvordan underviser dere elevene om tema som homofili og abort?

- Alle mennesker er like mye verdt. Uansett kjønn, rase etc. Gud er like glad i oss alle sammen. Det er hovedbudskapet til elevene. Og så har Bibelen satt noen rammer for seksualitet. Ekteskapet tilhører mann og kvinne. Vi står for det klassiske bibelske synet i disse spørsmålene.

Syndig praksis

- Er homofili en synd – lærer elevene det?

- Er det galt, så er det i for seg en synd, ja. Å leve ut homofili, er en synd. Men å være homofil er noe helt annet. Vi ivaretar enkeltmennesket i den situasjon det er i. På vår skole kan all være den de er. Det er viktig for oss. Og lærerne må vurdere hvilke ord de bruker ut fra hvem de har foran seg. Hele poenget med en kristen skole er jo å være annerledes enn den offentlige skolen, selv om mye av undervisningen er den samme. Vi underviser etter en godkjent plan.

- Ansetter dere homofile ved skolen?

- Vi har ingen ansatte som er homofile nå. Jeg kjenner ikke til at det er noen som har søkt om jobb her, heller. Men vi skal ha ansatte som er lojale mot det vi står for. Så på generelt grunnlag ansetter vi ikke praktiserende homofile, sier Grytnes.

Ulike syn

- Mediene virker lite nyanserte i Kvitsund-saken. Dette er et enkeltutspill fra én lærer ved skolen. Det er klokt av rektor å trekke heftet tilbake, sier rektor Kjersti Versto Roheim ved Sagavoll folkehøgskole på Gvarv.

- Hvordan underviser dere elevene i homofili- og abortspørsmål?

- Vi legger stor vekt på bredde i undervisninga. Samtidig har vi lov til å drive forkynnelse. Men vi respekterer at det er ulike syn i disse spørsmålene. Vi ønsker ikke å være veldig belærende. Hun forteller at skolen har fire eiere: Normisjon, KFUK/M, KRIK (Kristen Idrettskontakt) og Elevlaget.

- Eierne har ulikt syn på homofili og abort. Derfor må vi forvalte et ulikt syn i undervisningen. Men i verdidokumentet vårt ser vi på ekteskapet som beste måten å leve på.

- Ansetter dere folk som lever i samboerskap?

- Ved en eventuell ansettelse, er det noe vi må vurdere ut fra verdidokumentet vårt.

Vil ikke tvinge

- Jeg ville ikke benyttet Kvitsund-heftet i undervisningen. Jeg fikk en støkk da jeg leste det. Vi driver ikke sånn, sier rektor ved Sauar friskole på Akkerhaugen, Wenche Landsverk.

Men i prinsippet står vi for mye av det samme – et bibelsk syn, tilføyer hun.

- Vi aksepterer folk som er homofile, men ikke praksisen. Vi skiller klart mellom sak og person, sier hun.

- Hva innebærer det bibelske synet for undervisningen?

- Vi er ikke for at homofile lever i parforhold. Men vi mener ikke at homofili skyldes skader i barndommen. Vi er mot abort. Men når vi underviser om dette, henter vi inn helsesøster for å få fram flere sider av saken. Vi vil ikke tvinge vårt syn på barna, sier Landsverk.

- I et demokratisk samfunn er det flott at ulike meninger kan komme fram, også i skolene. Og så har foreldre rett og plikt til å velge den skolen de mener er best for sine barn, sier rektor Øyfrid Sofienlund ved Grenland kristne skole i Skien. Hun kjenner ikke til det omstridte heftet, og har bare fulgt saken gjennom media.

- Så langt jeg kjenner til, har vi ikke vitenskapelig belegg for å si at homofili skyldes skader i barndommen. Ingen av våre lærere ville ha sagt noe slikt. Samtidig kan vi ikke si at homofili praksis eller abort er rett ut fra Bibelen. Våre elever lærer å ha respekt for mennesker med andre meninger, på samme måte som vi ønsker respekt tilbake, sier Sofienlund.

Les flere saker fra Telemark

Fjernet omstridt brosjyre

Kviteseid (NTB): Kvitsund gymnas i Telemark fjerner den omstridte brosjyren der elevene lærer at homofili skyldes en skade i barnets tidligste utvikling, og at abort er mord.

- Heftet er ikke på boklista i kristendom, men har blitt brukt av læreren da det ikke finnes godkjent læreverk i faget. Kvitsund vil derfor finne annet egnet materiale, opplyser rektor ved gymnaset, Torleif Belck-Olsen, til NRK.

Det var en av elevene ved skolen som klaget den private videregående skolen inn for Fylkesmannen i Telemark.

Saken førte til at AUF-leder Eskil Pedersen, som selv er homofil, gikk ut og mente at skolen burde miste statsstøtten. Han ønsker ikke at staten skal være med på å finansiere slik undervisning, men dette er skolens rektor uenig i.

- Kvitsund Gymnas er en kristen friskole som har godkjent alternativ undervisning i kristendom. Det bør være en selvfølge at vi kan stå for klassisk kristen etikk uten å bli truet med å miste statsstøtten, sier han.

Belck-Olsen mener skolen ikke har plikt til å følge opp den kjønnsnøytrale ekteskapsloven. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.