RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Homofobi er en sykdom blant muslimer og kristne

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Kåre Willoch (H) påpeker at det ikke bare er ekstreme muslimer som er skeptiske til homofile.

Tidligere statsminister og Høyre-politiker Kåre Willoch (82) advarer mot å stigmatisere enkelte grupper etter at Mohyeldeen Mohammad har sagt at homofile bør drepes.

- Må være forberedt
- Ekstreme utspill må man alltid være forberedt på, særlig fra grupper hvor noen føler seg tråkket på. Men da er det spesielt viktig å unngå at man tror at disse utspillene er representative, det er betydelig fare for at alt for mange tror at det er vanlig å ha så ytterliggående meninger som denne taleren (Mohyeldeen Mohammad, red.anm.).

Mohammad spredte frykt da han under demonstrasjonen fredag advarte mot et nytt 11. september på norsk jord. Siden har det vakt harme at han mener homofile bør få dødsstraff.

Les saken: - Homofile fortjener å drepes
Les saken: Drapstruet journalister

Willoch har merket seg et spesielt særtrekk i debatten:

- Det ser ut til å være et generelt fenomen at når en fra en minoritet uttaler seg, tror mange det er typisk for minoriteten. Mens det ofte er stikk motsatt. Det gjelder ikke bare muslimer, sier Willoch.

- Kristne ekstremister også
- Er det bra slike ytringer kommer ut?

- Det hadde vært langt bedre om de ikke fantes, svarer Willoch.

- Man må ikke finne på å tro at ekstremister er representative for muslimer, det fins kristne ekstremister også, understreker han.

- Homofobi er en sykdom
- Hva synes du om at Mohammad nå er politianmeldt?

- Det er ganske naturlig, men politianmeldelser kan ikke løse problemet. Det er ikke så lett å angripe sykdom med politimakt.

- Å oppfordre til straffbar handling, er staffbart i Norge - men løser ikke problemet.

- Denne homofobien ser jeg som en slags sykdom. De ekstreme holdningene mot homofile fins både i Det gamle testamente og Koranen, påpeker han.

Kristne - mest krigerske
- Hva tror du kan løse opp i dette?

- Det et det bare opplysning som kan. Men det er kolossalt viktig å passe på at de ikke får anledning til å utføre dette.

- Det farligste
Hans oppfordring til media, er å være krystallklare:

- Jeg ønsker at dere kan få krystallklart frem at dette er ekstreme mindretallsoppfatninger. Det mest farlige nå, er at mange etniske nordmenn kan finne på å tro at dette er «typisk» for en mindretallsgruppe. Det er helt på jordet. Hvis du ser verdenshistorisk på dette, vil du se at den muslimske verden har vært mindre krigersk enn den kristne verden har vært.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra Mohammad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere